Ets aquí
Inici > General > EL TEMPORAL FILOMENA ENS PORTA AIGUA, NEU, FRED I GEL UN ANY DESPRÉS DEL GLÒRIA

EL TEMPORAL FILOMENA ENS PORTA AIGUA, NEU, FRED I GEL UN ANY DESPRÉS DEL GLÒRIA

Miquel Anguera, “Beatet”

13-01-2021

Pocs dies abans del primer aniversari del temporal Glòria, que tots recordarem, el Filomena, també ha fet estralls i ens ha castigat amb molta força, sobretot a les comarques de l’interior i al delta de l’Ebre.

Tot va començar el divendres dia 8 i no va parar fins al diumenge a la tarda, dia 10. Cal dir, també, que l’onada de fred continua i diuen els experts que, amb això del canvi climàtic ens hi haurem d’anar acostumant. Diu el refrany: “Tal faràs, tal trobaràs”.

A Mont-roig, no ens podem queixar perquè l’únic que ha fet el temporal és deixar-nos una pluja de poc més de 50 litres, que sempre són d’agrair.

Les comarques més perjudicades, a les nostres contrades, han estat la Terra Alta, el Priorat i les Terres de l’Ebre, especialment el Delta. Molta neu, fred i gel, teulades ensorrades a Falset i a Porrera. Uns 40 pobles sense llum moltes hores i s’han hagut d’habilitar alternadors per poder cobrir les necessitats bàsiques de llum de les diferents localitats. També la telefonia fixa i mòbil se n’ha vist afectada. Trens parats, aeroports, autobusos, camions de gran tonatge, dotzenes i dotzenes de carreteres tallades a casa nostra i, sobretot també, a l’interior de la península. En moltes ciutats, la gran quantitat de neu caiguda, ha provocat un caos absolut en la mobilitat.

També el delta de l’Ebre ha tornat a sofrir molt l’entrada del mar per culpa del temporal. Encara no s’ha reparat el mal del Glòria (que fou nefast i horrible ara fa un any) i Sant tornem-hi!!! S’ha tornat a trencar la Barra del Trabucador per quarta vegada i s’han mesurat ones de fins a 5 metres. Horrible!! I això que el Delta és patrimoni de la Biosfera!!

Mont-roig no ha estat emblanquinat per les volves, però la Mola de Colldejou, de Llaberia, el castell d’Escornalbou i muntanyes veïnes, amb més de 400 metres d’altitud, s’han pogut veure blanques i fotografiar-les per a la història sense arribar, però, a la nevada del desembre de 1962. Hem estat una colla de dies sense veure el sol, però sí que hem vist com el preu de l’electricitat s’ha posat pels núvols, amb increments de més d’un 27%. Això, en temps de pandèmia i tanta precarietat econòmica diu molt a favor del govern espanyol que ho permet i l’únic que ho podria remeiar.  

Imatge del terme de Pratdip
Caminant per la neu (foto: ETM)
La nevada al terme de Colldejou (foto: Ajuntament de Colldejou)
Panoràmica de Mont-roig amb la Mola i la serra de Llaberia nevades
Top