Martí Rom
07-05-2020
Quan succeeix un fet delictiu greu, la premsa (en general, els mitjans de comunicació) ens van relatant poc a poc, a mida que els hi arriben les informacions, les seves peculiaritats: què ha passat, com ha sigut, quan s’ha produït i qui hi pot estar relacionat. La successió de notícies no sempre ens permet avançar coherentment i, a vegades, hi trobarem informacions un xic contradictòries o diferents.
Així va ser en el cas que ara tractarem. L’assassinat d’una llevadora al Mont-roig de finals del segle XIX.
La primera notícia que he trobat és del “Diario de Tarragona”, del 20 de juny de 1878. Començava: “Una comadrona de Montroig fue…barbaramente asesinada. Parece ser que por la madrugada salió a un campo de su propiedad y a su regreso, en un barranco a dos kilómetros de la población, le salió un hombre al encuentro que le asestó ocho puñaladas. El hecho según nos dicen fue visto por algún labrador de los que trabajaban por aquellos alrededores, y a pesar de haber emprendido desde luego la persecución del asesino, este no pudo ser habido. El cadáver fue levantado a la una de la tarde por el Sr. Juez municipal de Cambrils…”.
A l’endemà, “La Correspondencia de España: diario universal de noticias”, de Madrid, ja publicava el nom de la víctima: Paula Sumsi. Estava casada i tenia 28 anys. I l’assassí es deia Francesc Boqueras, de 19 anys. Deia que “le asestó 37 puñaladas” i que la víctima “gozaba de una buena reputación intachable”. Aquesta darrera frase ens fa intuir un mòbil passional.
“La Imprenta”, de Barcelona, del 22 de juny, feia un relat més ampli i coherent: “El presunto reo del homicidio perpetrado anteayer en la comadrona de Montroig, al regresar a esta población después de un paseo hecho en un campo de su propiedad… fué capturado en el mismo dia, según noticias que tenemos por fidedignas, de la singular manera siguiente: El sugeto en cuestión, que es un joven de 20 años, después de cometido tan feroz delito parece que se marchó a su casa a cambiar de ropa, hecho lo cual se dirigió otra vezal campo en donde antes se hallaba trabajando, cerca del sitio donde cometiera el atentado. Los individuos del somaten que habían salido en persecución del asesino y se hallaban en aquella sazón acompañando la autoridad que disponía el levantamiento del cadáver, al ver que se aproximaba el sugeto de que se trata observaron que iba mas aseado de lo que era regular y empezaron a hacerle preguntas sobre el particular, ante las cuales empezó el joven sospechoso a inmutarse. Los indicios iban haciéndose ya evidentes cuando uno de los concurrentes observó que en las alpargatas que llevaba el recién llegado se notaban algunas manchas de sangre, en vista de lo cual fue inmediatamente preso, y dándose ya desde este momento por descubierto parece que confesó su crimen. Parece que dicho joven fué arrastrado a tan bárbaro extremo en virtud de no haber podido conseguir la satisfacción de los torpes apetitos que le inspirara la que fue su víctima”.
Ara haurem d’anar fins al 13 d’agost quan el “Diario de Tarragona” publicava que “ha sido elevada a plenario en el juzgado de primera instancia de Reus, la causa criminal formada contra Francisco Boqueras, preso en las cárceles de aquel partido…”.
Pel “Diario de Tarragona”, de l’1 de setembre, sabem que el nom exacte de la víctima era Paula Sumsi Gené, l’assassí Francesc Boqueras Benages, i que el fet va succeir el 18 de juny. Acaba dient que el fiscal demana “pena de muerte que se ejecutará en garrote sobre un tablado”. També que “pague a la familia de la ofendida por los perjuicios… la cantidad de 2.500 pesetas, y a las costas del juicio”.
La noticia anterior concretava que el crim s’havia produït “en el termino municipal de Cambrils”. A la primera noticia, la del “Diario de Tarragona”, del 20 de juny de 1878, s’hi deia que fou “en un barranco a dos kilómetros de la población” i que hi va anar el jutge de Cambrils (Mont-roig no deuria tenir jutjat). Segurament aquest jutge deuria portar a la confusió de dir que era el terme de Cambrils. Per la distància assenyalada sembla que sigui el barranc de Rifà.
Per “La Unión. Diario democrático de la mañana”, de Madrid, del 3 de setembre, a més d’informar sobre la petició de pena de mort, es diu que aquell Francesc Boqueras se’l coneixia amb el renom de “Castelló”.
En el “Diario oficial de Avisos de Madrid”, del 24 de setembre, en una notícia enviada des de Tarragona, ens comenten que “ha sido condenado a la pena de muerte en garrote el joven Francisco Boqueras…”. Afegeix, en punt i seguit: “Hoy comienzan los festejos que esta ciudad consagra a la festividad de su patrona Santa Tecla. Todas las tiendas de los industriales están engalanadas. Llegan muchos forasteros en los trenes de Valencia y Barcelona”. La vida continua.
Unes tres setmanes després, “La imprenta”, de Barcelona, del 16 d’octubre, tot comentant un altre assassinat que acabava de succeir (“Un triple asesinato por decapitación”), deia: “Otro crimen espantoso, y van cinco los cometidos en esta provincia en el espacio de tres meses, y a cual mas horribles. El asesinato de la comadrona de Montroig con veinte puñaladas; el homicidio, frustrado, de la joven del pueblo de Darmós, a pesar de haberle sido asestadas veinte y una puñaladas y dos tiros de pistola; el asesinato del masovero del mas Siré en el término de Alcover, cometido de un tiro por un pastor; el asesinato de un recaudador de contribuciones del partido de Falcet, y el de que hoy nos vemos precisados a dar cuenta a nuestros lectores, y que excede en ferocidad a todos los anteriores hasta el punto de llenar la medida de la perversión, de la maldad y del salvajismo. Se trata nada menos que del crimen de UNA TRIPLE DECAPITACION…”. Comença dient que un pagès de Constantí empaitava a un conill pel seu tros i veient que aquell s’havia amagat per un forat d’un munt de pedres “empezó a quitar las piedras, y al poco rato de entregado a esa tarea observó que por entre los hoyos que dejaban abiertos las piedras desprendidas aparecía una mano cadavérica de cuerpo humano; entre sobresaltado y confuso se apresuró en ir sacando las piedras, y a medida que el hueco se iba ensanchando iba descubriendo miembros diversos de distintos cuerpos humanos, hasta que por fin terminada ya esta operación pudo contar hasta tres cadáveres, el de un hombre y dos mugeres; pero a cada uno de estos tres cadáveres le faltaba el miembro principal, la cabeza…”. A continuació. Hi ha una acurada descripció d’aquells cossos.
Més endavant, conclou: “Se cree que estas constituían una sola familia compuesta de un matrimonio y una hija, tan sumamente pobres y miserables que vivían en una choza, en la cual según se dice fué hallado un enorme cuchillo y algunas otras piezas o cuerpos del delito…”. Com a bon periodista de “crònica negra” acaba dient: “no dejaremos la pluma sin mostrarnos horrorizados de un hecho que consternado aquella rica comarca”.
Finalment, del cas de l’assassí de Mont-roig sabem pel diari “El Diluvio”, de Barcelona, del 13 de febrer de 1879, que “la sala de lo criminal de la audiencia de Barcelona ha revocado la sentencia de muerte dictada por el Juzgado de esta ciudad contra Francisco Boqueras… conmutándola por la de 20 años de reclusión…”.
El garrot, com a manera d’executar a delinqüents condemnats a pena de mort, va estar vigent a Espanya del 1832 al 1974. També s’utilitzava a Espanya fins al 1809, en què Josep Bonaparte I, aleshores rei d’Espanya, va imposar que fossin penjats a la forca. Ferran VII, el 1832, va tornar a instaurar el garrot.
Segons la “Real Academia Española de la Lengua” el “Garrote vil” és un “procedimiento para ejecutar a un condenado comprimiéndole la garganta con una soga retorcida con un palo, con un aro metálico u oprimiéndole la nuca con un tornillo”. A vegades, produïa una mort excessivament lenta, com el famós cas d’un vividor de família adinerada de Madrid que va matar quatre persones en un parell de dies del juliol de 1958. Va morir, a garrot, després d’una lenta agonia de 25 minuts, el 4 de juliol de 1959.
Durant el segle XIX les execucions eren públiques. La darrera feta a Barcelona fou el 15 de juny de 1897. A Reus, va ser l’1 de juliol del mateix any.
En acabar la Guerra Civil (1936-1939), en el període de repressió franquista, també hi va haver morts per garrot. Està documentat que a Tarragona, del febrer de 1939 fins al juliol de 1944, es varen dur a terme 3 morts per garrot (a més dels 656 afusellaments).
La darrera vegada que va morir una dona per garrot, Pilar Prades Expósito, fou el 19 de maig de 1959, a València. El botxí es va negar a fer-ho, al saber que anava a matar una dona. Va caldre esperar unes hores, emborratxar-lo i arrossegar-lo fins al lloc de l’execució.
Aquesta surrealista escena va inspirar a Berlanga la pel·lícula “El verdugo” (1963). Un vell botxí (José Isbert) s’assabenta que no tindrà un dels pisos assignats a funcionaris, doncs, quan estigui acabat ell estarà jubilat. Aleshores, convenç el seu gendre (Nino Manfredi), un treballador d’una funerària, perquè sigui el nou botxí. Amb la complicitat de la seva filla (Emma Penella), el convencen que no ho haurà de fer, que ja no hi haurà execucions. Però un dia arriba l’ordre d’anar a Palma de Mallorca per un condemnat que està (ja) molt malalt. Esperen i desitgen que s’acabarà morint abans. Finalment, uns funcionaris de la presó l’hauran de dur arrossegant-lo, enmig d’un pati enormement buit, a fer la seva feina. Talment com si ell fos el condemnat.
“El verdugo” va aconseguir el Premi de la Crítica Internacional del Festival de Venècia (del 24 d’agost al 7 de setembre) del 1963. Casualment, feia poc que Franco havia fet afusellar el comunista Julián Grimau (20 d’abril) i executar amb garrot els dos anarquistes, Francisco Granado i Joaquín Delgado (17 d’agost). Aquests darrers tan sols una setmana abans del Festival. No cal dir, que hi havia una important campanya internacional contra el règim de Franco.
Aleshores, l’ambaixador espanyol a Roma era Alfredo Sánchez Bella. Seria ministre de “Información y Turismo” del 1969 al 1973. Aquest dirigent franquista va intentar, sense èxit, impedir que la pel·lícula es projectés al festival. Escrivia: “La película me parece uno de los más impresionantes libelos que jamás se hayan hecho contra España; un panfleto político increíble, no contra el régimen, sino contra toda una sociedad. Es una inacabable crítica caricaturesca de la vida española”.
S’explica que Franco va dir sobre Berlanga, el director de “El verdugo”, en un consell de ministres: “Ya sé que Berlanga no es un comunista; es algo peor, es un mal español”.
Les darreres execucions amb garrot a Espanya van ser les de Salvador Puig Antich i l’anomenat Heinz Chez, el 2 de març de 1974. El primer a la presó Model de Barcelona i el segon a la de Tarragona.
Georg Michael Welzel, dit “Heinz Chez”, fou condemnat per matar un guàrdia civil, el 19 de desembre de 1972, en el càmping Cala d’Oques de l’Hospitalet de l’Infant. Franco moriria el 20 de novembre de 1975.
.