Ets aquí
Inici > General > Noticiari > 30 ANYS DE LA RECUPERACIÓ DEL BALL DE COQUES DE MONT-ROIG

30 ANYS DE LA RECUPERACIÓ DEL BALL DE COQUES DE MONT-ROIG

Miquel Anguera, “Beatet”

17-09-2022

El proppassat 8 de setembre, festivitat de la nostra patrona, a part del programa propi de la festa a la nostra estimada Ermita, s’hi ajuntà la celebració del 30è aniversari de la recuperació  del “BALL DE COQUES” de Mont-roig (1992-2022), ara per ara l’únic que encara es balla al Baix Camp (documentat, ja, el 1816). El 1992 es recuperà gràcies al folklorista reusenc Josep Bargalló, i als mont-rogencs Pepeta Compte “Bato” (coreografia) i Baptista Nogués, “Melitino” (música), juntament amb el treball de camp de l’Associació de Veïns Muntanya Roja. Després s’hi afegí el Patronat M. de D. de la Roca i el Grup Sardanista Rotllana Mont-rogenca, veritables artífexs, també, de dita recuperació

Moguts per la il·lusió de celebrar dit trentè aniversari, l’AVMR, amb la M. Pilar Just, el Patronat de la Mare de Déu de la Roca, amb la M. Neus Mendoza i l’ajut de la Neus Robert, ens vam posar a assajar un grup de nenes i nens de 5è curs de l’escola Mare de Déu de la Roca (10-11 anys), en començar les vacances d’estiu.

Durant dos mesos i mig, doncs, i a la Casa de Cultura, aquests joves (11 xiquetes i 3 xiquets), van estar trobant-se per assajar i posar-se a punt per poder ballar el Ball de Coques el dia de la festa de la nostra patrona.

Arribat el dia, ben abillats per a l’ocasió (amb un cridaner mocador vermell regal de la regidoria de Cultura), i amb els nervis a flor de pell, els joves van poder ballar per primer cop la nostra jota de Mont-roig, amb la música de la Cobla Principal de Tarragona.

L’estrena del Ball de Coques, fou un èxit total amb la gent aplaudint a cor què vols i la satisfacció dels joves balladors fou realment extraordinària. De ben segur que no ho oblidaran mai, mentre visquin. Tothom els felicitava, fins i tot als seus pares i mares i nosaltres ens sentim molt contents en veure que, de moment, ha passat el perill que es pugui perdre aquesta dansa ancestral i tan nostrada, veritable patrimoni immaterial de Mont-roig.

No podem, en aquests moments d’èxit, oblidar-nos dels qui van fer possible la recuperació d’aquest ancestral ball mont-rogenc i que suara ja hem esmentat en aquest escrit. Poc abans de la recuperació, el 1992, el músic de Bràfim Joan Andreu Garriga ens va harmonitzar el Ball de Coques per a cobla i, des del 1992 que l’hem anat ballant excepte aquests 2 anys de pandèmia.

Per acabar, recordarem que el Ball de Coques de Mont-roig és un BCIL (Bé Cultural d’Interès Local), declarat oficialment pel consistori el 2017, a petició de la nostra AVMR (Associació de Veïns Muntanya Roja). Recordem que el proper diumenge, 2 d’octubre, es tornarà a ballar a la plaça de mossèn Gaietà Ivern, durant la Festa Major i que el proper desembre mostrarem una exposició a l’Església Vella de fotos de tots aquests 30 anys de Ball de Coques. És un patrimoni immaterial que no podem perdre.

.

Diverses instantànies del Ball de Coques, a la plaça de l’Ermita, amb les xiquetes i xiquets que el ballaren i també amb tothom que el va voler ballar després

.

Top