Miquel Anguera, “Beatet”
07-09-2017
El Ball de Coques de Mont-roig es va començar a recuperar el febrer de 1987, en la reunió que tingué lloc a la Casa de la Vila, a petició del folklorista reusenc Josep Bargalló i Badia, el qual, durant 14 anys es va dedicar a anar pels pobles de les nostres comarques a la recerca de cançons, danses, rondalles, versos antics, etc. Al llibre “Pinzellades de la història de Mont-roig”, editat pel Centre d’Estudis Mont-rogencs, a la pàgina 78, en podeu trobar un resum d’aquesta reunió: assistents, dates, detalls, etc.
Donat que al llibre del C.E.M. no en parla (i jo crec que és prou rellevant fer-ho) vull recordar dues entitats locals i dues persones que van ser imprescindibles (com el Josep Bargalló, la Pepeta Compte i en Baptista Nogués) per a la recuperació de la nostra Jota. Sense elles no hagués estat possible arribar, enguany, a celebrar aquests 25 anys de la seva recuperació. M’estic referint, a l’Associació de Veïns Muntanya Roja (amb la M. Pilar Just) i al grup sardanista local, Rotllana Mont-rogenca, (amb la M. Neus Mendoza). Sense les seves hores i hores d’assajos durant mesos i mesos, amb una gran paciència i constància, no s’hagués arribat a la seva recuperació al 1992. Només cal veure que del 1987 (1r acte de la recuperació) fins al 1992 (any de la recuperació) hi van 5 anys i escaig. Va caldre assajar una quarantena d’entusiastes mont-rogenques i mont-rogencs durant mesos, buscar el jovent per a l’estrena, els vestits de gala adients, buscar, trobar i pagar el músic harmonitzador de la partitura per a cobla (Joan Andreu Garriga de Bràfim). També direm que el gran mestre Tomàs Gil i Membrado d’Horta de Sant Joan, ens va harmonitzar i arranjar (gratuïtament) la música per al grup de folk local D’Un Roig Encès (D’URE).
Vam enregistrar convenientment la música per a cobla i la coreografia de la nostra Jota i, juntament amb un petit dossier, ho vam enviar al Departament de Cultura de la Generalitat per evitar que es perdés. De l’esmentat arxiu sabem que diversos esbarts dansaires han extret el nostre Ball de Coques per al seu repertori. Sabem que el tenen els de Banyoles, l’Aleixar, l’Orfeó Reusenc, Blanes i Sant Celoni. De tot això n’estem molt orgullosos i satisfets.
Per acabar, diré que el Ple del Consistori mont-rogenc (el 14-06-2017), i a petició nostra (AVMR), va catalogar, per unanimitat, el nostre Ball de Coques, element festiu, com a bé cultural d’interès local (BCIL).
Amb aquesta més extensa informació, he volgut aportar més dades a les publicades al llibre “Pinzellades de la història de Mont-roig” pàg. 78. Tot suma.
(podeu trobar més informació i fotografies a Ressò Mont-rogenc núm. 40 (pàg. 27), núm. 41 (pàg. 5) i núm. 42 (pàg. 4, 5, 6 i 7). També al llibre Balls i Danses, volum 4t, pàg. 123, editat per la Diputació de Tarragona el 1999).