Ets aquí
Inici > General > Pedra seca > DOCUMENTAL “BARRAQUES DE PEDRA SECA (A MONT-ROIG)” A LA VII MOSTRA DE CINEMA ETNOGRÀFIC AL COGUL (LES GARRIGUES)

DOCUMENTAL “BARRAQUES DE PEDRA SECA (A MONT-ROIG)” A LA VII MOSTRA DE CINEMA ETNOGRÀFIC AL COGUL (LES GARRIGUES)

Redacció

03-09-2017

Dins del programa de la VII Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic que organitza l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) de la Generalitat de Catalunya, el passat dissabte s’ha projectat el documental “Barraques de pedra seca (a Mont-roig)” de Martí Rom, al Centre d’Interpretació de les Pintures Rupestres del Cogul. Estava organitzat pel Centre d’Estudis de les Garrigues. Després de la projecció es va fer un col·loqui amb Martí Rom.

Cal destacar la música del documental composta per Guillem Anguera, on podem escoltar els secs cops rítmics d’una txalaparta de pedra com a fons musical d’unes imatges de pedra seca.

Prèviament, s’havia fet una visita guiada a les pintures rupestres de la Roca dels Moros. Després de la projecció, el nombrós públic va gaudir d’un pica-pica on cal citar una coca amb recapte que representava un paisatge de pedra seca, amb els seus marges i vegetació (fonamentalment olivers); l’havia fet el restaurant El Castell del municipi de La Floresta de Les Garrigues.

Dins d’aquest cicle de cinema etnogràfic està prevista una altra projecció del documental “Barraques de pedra seca (a Mont-roig)” el divendres 27 d’octubre al Monestir de Santa Maria de Santa Oliva, al Baix Penedès, a tocar de El Vendrell.

Recordarem que cinc barraques de pedra seca de Mont-roig van ser declarades el  21 de novembre de 2014 “Bé cultural d’interès nacional” (BCIN), en la categoria de Zona d’Interès Etnològic. Són les úniques construccions de pedra seca de Catalunya que aconsegueixen aquesta catalogació. Les barraques són: la del Miquel Terna (la “B9” de la Ruta de les barraques de pedra seca de Mont-roig), la dels Comuns del Pellicer (“B6”), la del Jaume de la Cota (“B11”), la de l’Espiral (“B4”) i la dels Lliris (“B3”).

Per als qui no ho volen recordar, esmentarem que aquest fou un treball iniciat el 2004 per l’Esther Bargalló i el Martí Rom, conjuntament.

Darrerament s’ha fet una important exposició de les barraques de Mont-roig al Museu de Reus (de l’1 de març al 18 d’abril, dins del marc Reus Capital de la Cultura Catalana 2017), organitzada per Carrutxa (Centre de Recerca i Difusió del Patrimoni Etnològic i la Memòria Històrica) de Reus i com a complement de l’exposició “Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge de Catalunya”, una mostra itinerant, coordinada per l’Institut Ramon Muntaner i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Les 141 barraques de pedra seca de Mont-roig són un important referent d’aquestes construccions a Catalunya. Ajuden a donar a conèixer el nom de Mont-roig a l’àmbit cultural. Són un patrimoni de la pagesia de Mont-roig i dels nostres avantpassats.

20170902 Doc Barraques Cogul

 

Top