Ets aquí
Inici > General > Història > UNA FÀBRICA DE MONEDA FALSA (1867)

UNA FÀBRICA DE MONEDA FALSA (1867)

Martí Rom

www.martirom.cat

05-03-2020

El “Diario de Reus”, de l’1 d’agost de 1867, comenta que el sots-governador de Tarragona Sánchez de Toledo pudo en la madrugada de ayer sorprender una fábrica de moneda falsa en el término jurisdiccional de Montroig… transmitió las órdenes oportunas al oficial de esta subinspección, don Manuel Nuñez, a fin de que acompañado del vigilante Manuel Casanova, se constituyera al amanecer en el sitio donde se sabía por segura confidencia estaba la máquina y demás útiles, disponiendo al propio tiempo que a la misma hora se constituyera la guardia civil a la citada población para cercar las casas de los presuntos criminales, quienes se presume que a pesar del sigilo con que se llevó a cabo la operación, debieron apercibirse de ello, fugándose con anticipación; créese que son personas bastante acomodadas…”.

Parla de una “segura confidencia” que va permetre conèixer la localització. Però també és evident que els falsificadors “debieron apercibirse” de l’escorcoll que s’estava preparant i van fugir abans; deurien tenir algun vigilant o la complicitat d’algun veí.

Continua: “Se requirió muchísimo trabajo para poder sacar la máquina, pues la tenían enterrada inmediato a la casita donde acuñaban la moneda. La cantidad de moneda falsa acuñada que se halló es de bastante consideración, y aún mayor la que cortada estaba dispuesta para la acuñación. Además de la máquina, se cogieron cuatro troqueles y dos virolas cerradas…”.

No sabem on deuria ser, però tal i com s’explica penso que hauria de ser en algun mas del terme. Tampoc sabem qui eren els seus propietaris, que deurien tenir, de ben segur, alguna conseqüència judicial.  

En el llibre “Estudi onomàstic de la vila i terme de Mont-roig del Camp” de Ferran Jové i Hortoneda (Ajuntament de Mont-roig del Camp, 1999), pàg. 221, tot parlant del Jaume de la Cota[1], esmenta un germà seu dit Cisco: “conten que va ser un home una mica singular en el seu procedir: asseguren que va ser guàrdia civil i que va arribar a fer moneda falsa en un tros de les Pobles…”. Podria ser aquell cas del diari.

De totes maneres, sembla que a Mont-roig ja hi deuria haver algun cas anterior. El mateix Ferran Jové, pàg. 341, anomena una “Cova de la Moneda” a la “partida de la Plana”. Ho cita segons un document del 1761.

La falsificació de moneda era una feina molt artesanal. Cap a finals del segle XIX, amb  l’arribada de l’electricitat, va esdevenir una tasca relativament senzilla. El “Diario de Gerona de Avisos y Noticias”, del 13 de març del 1898, pàg. 14, publicava l’article La electricidad y los falsificadores de moneda” on, per un costat, es queixava dels mals dels avenços tecnològics i, per l’altre, descrivia amb detall com fer la malifeta: Verdaderamente hay motivos para lamentarse de muchos progresos. La ciencia, con sus descubrimientos incesantes, sirve igualmente para el bien y para el mal. Allá donde el sabio cree hallar y halla de hecho una verdad nueva capaz de producir beneficio, halla después el pícaro una aplicación para explotar al prójimo… Ello es que la electricidad pugna diariamente por proporcionarnos nuevas é inesperadas comodidades. Pero en cambio con la misma electricidad prosperan viles falsificadores… de moneda. Esta industria ha llegado á una perfección inverosímil, gracias á la electricidad…”.

Penso que aquesta entrada deuria ser una mena de subterfugi per passar a continuació a especificar el seu procés: Los falsificadores proceden como sigue: Toman, por ejemplo, un duro de Alfonso XIII ó de cualquier otro monarca. Sacan de él (del duro, no del monarca) un molde en yeso. Colócase este molde en una cápsula de cauchut vulcanizado, sumérgese en una disolución de clorhidrato de amoniaco y se la somete á una corriente eléctrica. Poco tiempo después el molde queda saturado de la sal citada. Entonces se coge un bloque de acero de proporciones convenientes, se pone en contacto con el molde ya preparado y se une al positivo de una pila eléctrica de 10 á 15 wolts de tensión, y la electricidad se encarga de ir disolviendo, gracia al clorhidrato de amoniaco, el acero que está en contacto con el relieve del molde. Dos ó tres horas después de comenzada esta operación, el acero reproduce con exactitud admirable el relieve, la leyenda, los detalles y los más pequeños pormenores del molde, y por consiguiente, de la moneda oficial…”.

Aquella expressió “Sacan de él (del duro, no del monarca) un molde en yeso”, d’un evident to irònic, sembla confirmar la idea que més aviat es pretenia explicar la manera de fer-ho que no pas condemnar-ho.   

Cap al 1880 comencen a proliferar fàbriques de moneda falsa a Espanya. Una de les que es va fer famosa estava a Sevilla. Per això, els vells deien “es més fals que un duro sevillano” quan volien indicar que algú era una persona enganyosa o de no fiar.

Pel que diuen, era molt complicat esbrinar si un duro era bo o era “sevillano”. Una de les formes era pel soroll que feien en rebotar sobre una superfície dura. Aleshores, a la majoria de botigues van incorporar un tros de marbre damunt del taulell de fusta per fer la comprovació. Un dels llocs on s’aprofitava més per passar la moneda falsa eren els mercats ambulants. El 1910, el Banc d’Espanya va començar a substituir les monedes pel “paper moneda”. Poc as poc, l’ús del duro de plata va anar desapareixent. Cap a la meitat dels anys trenta ja no n’hi havia pràcticament.   


[1] La barraca “B11” de la ruta de Mont-roig, és una de les declarades “Bé Cultural d’Interès Nacional” (BCIN). Du el nom del seu antic propietari, el Jaume de la Cota.

.

Top