Ets aquí
Inici > General > Pedra seca > UNA BARRACA DE MONT-ROIG EN UNA IMPORTANT EXPOSICIÓ. MENTRE, L’AJUNTAMENT NEGLIGEIX LA PEDRA SECA

UNA BARRACA DE MONT-ROIG EN UNA IMPORTANT EXPOSICIÓ. MENTRE, L’AJUNTAMENT NEGLIGEIX LA PEDRA SECA

Martí Rom

www.martirom.cat

19-02-2019

S’acaba d’inaugurar, l’11 de febrer, al Museu Fundació Vila Casas de Barcelona, a Can Framis, una molt interessant exposició de pintura sobre les construccions de pedra seca. Estarà oberta fins al 26 de juny.

Per a un mont-rogenc sorprèn que, només entrar a la magnífica sala d’exposicions temporals, et trobes de front, fruit d’una primera ullada, una barraca de les de Mont-roig. És la “B8” del nostre itinerari, la del codi 2286 de Wikipedra (http://wikipedra.catpaisatge.net/#), aquella que està gairebé al final del camí de l’Aufinac, ben visible pujant a l’esquerra. La seva estructura de dues petites barraques adossades és ben particular i fàcilment reconeguda. És la “Barraca doble”.

L’exposició “Llindar i celístia” de Jordi Fulla té el seu origen, anys enrere, quan l’artista, estudiant, va recórrer alguns indrets de Catalunya cercant noms populars de l’entorn natural i de construccions d’arquitectura tradicional. Molts anys després aquelles vivències i sensacions han produït aquesta exposició.

El gran plafó de l’entrada, amb vuit barraques, té com a títol genèric “Construccions”. Em torna a sorprendre que hi afegeix un títol particular: “Mont-roig, 2018. Resines acríliques, pintura acrílica i guix, sobre poliestirè i fusta (170 x 70 x 70 cm.)”. L’autor fa esment tan sols de la “Barraca doble”, remarca que està a Mont-roig i no n’informa de cap de les altres.

Llegint el text que està a disposició del visitant, trobem una altra sorpresa: “De la nostra mirada en dependrà com percebem les formes (incloent-hi el buit) que hi veiem representades. Miró – un artista molt admirat per Fulla – deia: El punt cabdal, per a mi, és la forma. El vessant transmissor entre la matèria, el llindar i nosaltres…”.

Joan Miró i les barraques de pedra seca, són un patrimoni universal. Recordarem que l'”Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” fou declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el passat 28 de novembre de 2018.

Qualsevol mont-rogenc es sentirà ben cofoi de contemplar aquella barraca en aquesta rellevant exposició. Bé, potser tothom no. Segur que alguns membres de l’equip de govern de l’Ajuntament ho obviaran, tal com ja han fet en ocasions anteriors. Viuen en la ignomínia. 

Addenda

Podeu llegir els textos publicats anteriorment a “Ressò mont-rogenc”, a l’apartat “Pedra seca”:

“L’equip de govern de l’Ajuntament de Mont-roig menysprea el patrimoni de la pagesia” (04-10-2018).

“L’actual equip de govern de l’Ajuntament de Mont-roig i la declaració de la pedra seca com a patrimoni de la UNESCO” (06-12-2018).

Top