Ets aquí
Inici > General > Miró i Mont-roig > UN TEXT SOBRE PERUCHO, MIRÓ I MONT-ROIG A LA REVISTA DEL CENTRE DE LECTURA DE REUS

UN TEXT SOBRE PERUCHO, MIRÓ I MONT-ROIG A LA REVISTA DEL CENTRE DE LECTURA DE REUS

Martí Rom

www.martirom.cat

28-05-2021

El passat dilluns 24 de maig es va fer la presentació de la “Revista del Centre de Lectura de Reus” del volum corresponent al 2021. Hi van intervenir Meritxell Blay i la mont-rogenca Agnès Toda. En directe es va poder veure a Internet i es pot recuperar a YouTube:

En aquesta revista hi ha dotze textos dedicats a Joan Perucho, celebrant “L’any Perucho” en el centenari del seu naixement (1920). Podeu accedir a:

https://www.centrelectura.cat/revistadigital/

Un d’aquests textos és meu: “Joan Perucho i Joan Miró: Mont-roig”. Accedir :

Parteix d’informacions publicades en el llibre “Joan Miró i Mont-roig: el xiscle de l’oreneta (1930-1983)” (Arola Editors, 2018), a més de noves aportacions; algunes de molt particulars.

Aquest “Any Perucho” s’havia d’inaugurar el dilluns 16 de març de 2020. Dos dies abans, va entrar en vigor el confinament de la població a Espanya i aquella presentació es va haver d’anul·lar. En l’acte previst, s’hi havia de projectar uns fragments del meu documental “(Vers) semblança Joan Perucho” (1991).

Tot havia començat el 1991, amb la publicació d’un llibre i la realització d’un documental sobre Joan Perucho. Fou el llibre número 10 d’una sèrie que s’allargaria fins al 28. Era “Personatges de la cultura catalana” que produïa l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya. Els llibres els trobareu a:

i els documentals a:

Partint d’aquelles entrevistes que li van fer per al llibre, amb el company J. M. García Ferrer, on hi havia informacions relatives a Mont-roig -alguna de ben curiosa-, vaig publicar el text “Joan Perucho, Miró, Mont-roig i papallones multicolors” a “Ressò mont-rogenc” núm. 41 (pàg. 19), núm. 42 (pàg. 20) i núm. 43 (pàg. 20).

El 2015 em van demanar de la revista “Podall”, del Centre d’Estudis de la Conca de Barberà, un text sobre la relació entre Joan Miró i Joan Perucho. Es va publicar en el núm. 4 de l’esmentada revista. Es pot trobar a:

https://www.raco.cat/index.php/Podall/article/view/310144

Vull acabar amb el darrer paràgraf del text de la “Revista del Centre de Lectura de Reus”:

“El 31 de juliol del 2005 (Perucho havia mort el 2003), Pratdip va dedicar-li un homenatge, i em van demanar si podia participar-hi. També hi van intervenir la seva esposa Maria Lluïsa i la seva filla Sofia. Després, ens van portar a dinar a l’ermita de Santa Marina, allà on la carretera amb un reguitzell de corbes s’endinsa per un bosc espès. Aquell dia no vam veure cap dip”.

Per què a Mont-roig, des d’antic s’anomena “el Prat” i no el seu nom oficial, “Pratdip”? Potser sabien alguna cosa del ferotge “dip” que no ens ha arribat?

.

.

Top