Esther Bargalló
05-04-2022
El dissabte 2 d’abril, el Grup Barracaire de Mont-roig, l’AV “Muntanya Roja” i el GEPEC, van organitzar una activitat que consistí en acabar la restauració de la cisterna que, antigament, era del Joan “Tropa” i que es troba a la vora del camí dels Boverals i la Ranclaver. És la número 93 de wikipedra, en l’apartat de construccions per emmagatzemar aigua.
El passat mes d’octubre s’hi van començar els treballs de rehabilitació d’aquesta construcció que es trobava en un estat molt lamentable, gairebé ensorrada del tot però, com que hi havia molta feina a fer, no es va poder acabar i es va triar una nova data per cloure el treball començat.
A finals de març, l’Albert Gavaldà, mestre marger, es desplaçà a Mont-roig amb dos companys per fer la tasca més delicada, el tancament del portal, un treball que necessita molta tècnica i experiència, i ho va fer amb l’ajut d’un cintri (un motlle que s’empra per construir els arcs de mig punt dels portals). També van portar fins la construcció les pedres necessàries per poder acabar el treball de restauració .
Feia anys que l’esmentada cisterna o aljub, la funció de la qual era recollir l’aigua de la pluja, estava completament ensorrada i, durant tot el matí del dissabte, 7 voluntàries i voluntaris, sota la direcció de l’Albert Gavaldà, vam estar treballant en la seva reconstrucció. Malgrat ser un dia molt ventós i fred que dificultava molt el treball, hi havia tantes ganes d’acabar la feina que tothom va treballar de valent. Calia fer el tancament de la coberta i, mitjançant l’aproximació de filades de pedres, es va anar formant la falsa cúpula. Un cop acabada, es va acabar d’omplir amb pedruscall.
Al lateral esquerre de la cisterna, hi ha un ampli llit de roca que fa de recollidor de l’aigua de la pluja que entra al dipòsit interior, els murs del qual s’havien impermeabilitzat amb morter de calç i l’aigua llisca a través d’un forat que s’havia deixat entre les pedres. El dipòsit de la cisterna es troba a 80 cm. per sota del nivell del sòl i, després de les últimes pluges, força escasses per cert, conserva un pam d’aigua. I la jornada, a més, ens va deparar una sorpresa, la cisterna té un habitant: un petit gripau.
Durant aquests darrers anys, amb l’ajut de voluntaris, al terme de Mont-roig ja hem restaurat 12 barraques de pedra seca, un tram d’una carrerada (camí ramader) i ara, una cisterna o aljub. I continuarem recuperant el nostre patrimoni dins de les nostres possibilitats.