Ets aquí
Inici > General > Història > RACÓ HISTÒRIC MONTIS RUBEI. DEBUT DE LA COMPANYIA LÍRICA MONTROIGENCA, L’ANY 1936

RACÓ HISTÒRIC MONTIS RUBEI. DEBUT DE LA COMPANYIA LÍRICA MONTROIGENCA, L’ANY 1936

Miquel Anguera, “Beatet”

10-04-2022

La M. del Carme Matas ens ha fet a mans el cartell que el Gran Cinema Arbosenc de l’Arboç del Penedès va publicar per a la presentació de la Companyia Lírica Montroigenca del nostre poble, el ja molt llunyà 26 d’abril de 1936, poc abans del cop d’estat del general Franco. 

En el mateix cartell s’hi pot llegir que, després de la presentació de la famosa obra d’en Serrano Lorente, La Dolorosa, s’oferirà el sainet en un acte “Un tros d’home”, a càrrec dels mont-rogencs Antoni Prous i Conxa Compte.

És una molt agradable sorpresa poder comprovar, amb aquest cartell com a prova, que Mont-roig tingué una Companyia Lírica. Jo recordo haver-ne sentit parlar, però només de passada. Fa molta il·lusió poder llegir noms de persones mont-rogenques que hem tingut la satisfacció de poder-les conèixer personalment com l’Anton Prous “Escuro”, Mercè Casas, Francesc Parés, Pere Isern… També fa molta satisfacció poder llegir al cartell: “ Acompanyada per l’Orquestra de la mateixa Companyia”. És a dir: tenim la prova que abans de la Guerra del 1936-39, a Mont-roig hi havia una Companyia Lírica, amb la seva pròpia orquestra. Déu n’hi do!! Quant pagaríem per tenir-la ara?

Mont-roig sempre ha tingut una gran tradició musical. A tall d’exemple i sense investigar massa, ja podem recordar una colla d’entitats musicals com:

També recordem una bona colla de joves que, a través d’aquests darrers anys han creat grups de rock i músiques modernes. Destacaríem el grup NATS. I no parlem de bons i grans músics mont-rogencs i compositors, que ja no estan entre nosaltres com: Baptista Nogués, mossèn Joan Grifoll, mossèn Anton Brú, Anton Prous i d’altres de joves que continuen treballant…Crec que no calen més proves per corroborar la tradició musical de Mont-roig i esperem que sigui per molts més anys!!

Cartell de l’actuació a l’Arboç (1936)
Gegants i Grallers dels Barri dels 6 Carrers i el Barri de Dalt (Quadriennals 2016)
Coral Sant Miquel i la violinista Dimitra (23/9/2017)
Top