Ets aquí
Inici > General > Pedra seca > UN GRUP DE VOLUNTARIS RESTAUREN LA BARRACA DE LES ATZAVARES

UN GRUP DE VOLUNTARIS RESTAUREN LA BARRACA DE LES ATZAVARES

Esther Bargalló 

17-04-2024

El dissabte 13 d’abril, un grup de 15 voluntaris, sota la direcció del mestre marger, Albert Gavaldà, vam restaurar una barraca del terme de Mont-roig, la barraca de les Atzavares, catalogada a wikipedra amb el codi 2249

Es tracta d’una construcció de grans dimensions que forma part d’una ruta marcada a banda i banda de la carretera de Pratdip i és la número 10 d’aquest itinerari. Està bastida amb pedres irregulars de mides considerables i és força curiosa, ja que la seva coberta està plena d’atzavares que, degut a la persistent sequera, mostren alguns exemplars morts. La trobem amagada enmig d’un pinar de les Terres Noves, passat el barranc de la Palma Negra. La barraca presentava un important esllavissament al lateral esquerre i un de més petit al costat dret.

Tot el grup, amb guants i eines adequades, es va posar a netejar de vegetació del voltant de la barraca i, tot seguit, es procedí a retirar totes les pedres caigudes per poder començar a fer paret, fins aconseguir rehabilitar totes les parts ensorrades. El resultat va satisfer tothom i ara la barraca mostra la seva fisonomia original.

És una bonica construcció de planta circular, el portal és d’arc de mig punt i damunt hi destaca un voladís de pedres planenques. El seu interior, força espaiós, està cobert per una falsa cúpula i s’hi poden observar quatre cocons, coronats amb arc, de dimensions considerables.

Aquesta activitat de voluntariat la va organitzar el GEPEC, en col·laboració amb el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i l’AV “Muntanya Roja”. Amb aquesta, ja són catorze les barraques restaurades, conjuntament per aquestes entitats els darrers anys al nostre municipi, a part d’una cisterna per recollir aigua de pluja i un tram d’una carrerada.

Gràcies al treball de voluntariat, any rere any, es va recuperant una petita part del nombrós patrimoni en pedra seca que hi ha escampat pel nostre terme.

L’esllavissada de la barraca
Voluntaris en plena feina
Anant pujant paret
El mur restaurat

Aspecte final de la barraca

Top