[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]27-01-2016
Des del març de 2005 hem tingut 65.192 visitants. En aquest darrer 2015 han estat 4.394 les persones que ens han visitat (una mitjana d’unes 20 per dia).
Aquest any hem implementat al del Centre Miró (www.centremiro.com) un comptador de visites. La mitjana de visites, des de molts diversos llocs del món, ha estat de 1.046 al mes.
Aquest any, el 12 de març, ha fet deu anys de la inauguració de l’exposició permanent del Centre Miró. Hem aprofitat per fer un extens dossier de les activitats remarcables que es va lliurar als regidors de l’Ajuntament, a la Rosa Maria Malet (directora de la Fundació Miró de Barcelona), l’Eva Martínez de l’Oficina Tècnica de la “Ruta del paisatge dels genis” i a la premsa.
Aquest any s’han fet noves edicions de tots el fulletons, tant del Centre Miró com de l’itinerari “3MR: Mirar, Miró, Mont-roig”. Des del 2014 tenim aquestes informacions i les guies del centre (que es lliuren als visitants) en sis idiomes: català, castellà, francès, anglès, alemany i rus.
Des ja fa sis anys, continuem amb el mateix preu de les entrades: individual 3 €, grups 2,5, jubilats 2, i grups escolars 1,5 (els visitants del municipi no paguen). Això dóna els recursos econòmics, (més la venda a la botiga: samarretes del propi centre, DVDs dels documentals mironians, o el llibre “Joan Miró i Mont-roig: Pal de ballarí (1911-1929)”…), per les edicions dels fulletons i el manteniment i les millores de l’exposició permanent, més la producció de les exposicions temporals i d’altres activitats. Entre d’altres, aquest any hem comprat un aparell d’audio amb CD i altaveu per poder fer presentacions i les visites escolars.
El Centre Miró fa cada mes, des de la seva creació, un informe mensual de les activitats esmentant el nombre de visitants i la seva classificació, també un altre amb el detall dels ingressos (per visites i vendes de la botiga) i despeses. Aquests informes s’envien als regidors de Cultura i Turisme de l’Ajuntament. A final de cada any es fa un dossier resum de totes les activitats i fets relacionats, més una selecció dels textos de premsa que han sortit sobre el Centre Miró, que s’envia als regidors de l’Ajuntament.
El Centre Miró, des del 2008, forma part del “Club de Turisme Cultural” de “l’Agència Catalana de Turisme” de la Generalitat. Vam ser els impulsors el 2009 de la “Ruta del paisatge dels genis”; aquesta proposta té el suport de la Diputació de Tarragona i està operativa des del 2012. Entre d’altres, la “Ruta del paisatge dels genis” va organitzar la sortida de marxa nòrdica “Paisatges de Miró a Mont-roig” (dissabte 10 d’octubre); s’anava des de Colldejou al Centre Miró passant per la muntanya de l’ermita de la Mare de Déu de la Roca on hi ha també la capella de Sant Ramon retratada per Joan Miró en el quadre “Mont-roig Sant Ramon” 1916.
El Centre Miró està adherit, des del 2006, a la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana. Aquest any també hem participat en les seves reunions, com el Recercat 2015, la Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana (organitzat amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner) que sempre té lloc a la capital anual de la cultura catalana. El 2015 es va fer a Vilafranca del Penedès el dissabte 9 de maig. També vam participar, el dissabte 14 de març, a l’Assemblea de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) que es va fer a la població veïna de l’Hospitalet de l’Infant.
Ens vàrem adherir a la proposta de celebrar per primer cop el Dia de l’Associacionisme Cultural (4 de juny). Proposaven fer unes jornades de portes obertes al voltant d’aquest dia. El Centre Miró les va fer el dissabte 6 de juny i el diumenge 7 de juny. Aquest dia es va declarar el 27 de maig de 2014 en el Diari Oficial de la Generalitat (DOG), l’objectiu és el d’impulsar i posar de relleu la força de l’associacionisme cultural. Es va triar aquesta data per commemorar que el mateix dia del 1864 és va començar el IV Festival Euterpe que va congregar uns 2.000 cantaires a Barcelona. Curiosament en aquesta magna trobada hi va participar, junt amb altres cinquanta-sis, la societat coral La Céres de Mont-roig. Sobre aquesta coral, podeu consultar el “Ressò mont-rogenc” núm. 128, pàg. 30 o també la notícia publicada en aquest web, a “Noticiari”, el 19-05-2015.
De les moltes visites de grups d’entitats socioculturals o escoles que hi ha hagut, cal remarcar les que van fer alumnes de l’Institut Antoni Ballester de Mont-roig (juny i octubre) i la del CEIP Mestral de l’Hospitaler de l’Infant (març).
Com a conseqüència de l’exposició “Visions del patrimoni al Baix Camp”, que es va fer als Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona (carrer Major 14), del març al juny de 2014, s’està preparant l’edició d’un llibre. El Centre Miró hi va participar amb una fotografia del “Sol de palmes” mironià que tenim a la nostra exposició permanent.
Durant el 2015 han aparegut als mitjans de comunicació un total de 10 textos sobre el Centre Miró. Des del març de 2005 fins al desembre de 2015, fan un total de 166 articles, uns 15 per any. Els més destacats d’aquest any són: Revista “Hola”, extra “Viajes. Las mejores escapadas para el 2015” (gener 2015), “Donde Miró encontró la inspiración”, un llarg article que obria amb una gran fotografia del tapís “El llangardaix de les plomes d’or” exposat al Centre Miró. Article a “El Periódico”, “La terra rogenca que va animar al pintor a crear grans obres” (24-04); també s’hi publicava un anunci “Descobreix el paisatge dels genis” on es feia un encertat muntatge del quadre “Mont-roig, Sant Ramon” (1916) amb el propi espai natural. “Diari de Tarragona”, “Aventura y cultura a bordo de un quad” (12-8-2015), on s’explicava un recorregut que seguia alguns indrets mironians i es recomanava el Centre Miró. “Diari de Tarragona”, “Turismo y cultura por las calles de Mont-roig” (18-8-2015).
Com a fets remarcables podem esmentar l’entrevista a la ràdio, a Onda Cero, al programa “Gente viajera” (22-10-2015). I el programa “Divendres” de TV3 (26-02-2015), que es feia des d’Almoster i on va sortir un ampli reportatge de la ruta “De Mont-roig a Cambrils” dins de la proposta dedicada a les “Muntanyes de la Costa Daurada”, on, a més de proposar visitar Mont-roig i la muntanya de la Mare de Déu de la Roca, es recomanava anar al Centre Miró; van aprofitar per incloure moltes imatges del Centre Miró enregistrades en la visita que van fer a Mont-roig i van emetre el 28-02-2012. També hem de citar la presencia del Centre Miró en el fulletó “Turisme en família” publicat per la Diputació de Tarragona.
També hem de citar les imatges del Centre Miró incloses en el vídeo promocional que ha fet la Regidoria de Turisme.
Hem rebut la visita d’un periodista de la revista “Le Parisien Magazine”, Eric Delon, que anava a fer una àmplia informació sobre la “Ruta del paisatge dels genis”. I d’uns periodistes russos; aquests van tenir la grata sorpresa de trobar fulletons en el seu idioma.
Com a fet destacat per a la difusió futura de la relació de Joan Miró amb Mont-roig tenim que aquest any, primer es va fer a la casa de Cultura Agustí Sardà, la presentació al poble de Mont-roig del projecte sobre el Mas Miró (23-03-2015) i després (11-12-2015) es va fer la signatura de donació del mas Miró al nostre poble, a través de la Fundació Mas Miró (veure la notícia publicada en aquest web, a l’apartat “Miró i Mont-roig”, el 23-12-2015). En aquest patronat hi participa, com a representant del Centre Miró, el Miquel Anguera. En el futur el mas Miró i el Centre Miró (al bell mig del poble) seran els llocs on els visitants podran gaudir de les informacions precises que li permetin conèixer la relació del pintor universal amb el nostre poble.
En el web del Centre Miró, a l’apartat “Textos mironians”, hi hem afegit aquest any: “Els Tallers de Miró… Mont-roig i Palma de Mallorca”, “Joan Miro: del Pal de ballarí a l’Escala de l’evasió” i “Joan Miró pels pobles del Priorat i el Baix Camp”. Anteriorment ja hi havia: “Reproducció vs original”, “Miró i el números”, “Picasso i Miró, G+G”, “Josep Royo / Joan Miró: els tapissos”, “Joaquim Gomis i Joan Miró”, “Portabella i Miró”, “El sol de palmes de Miró, i…”, “Mont-roig en les cartes de Joan Miró”, “Miró i el pessebre” i “Raimon, Miró i Mont-roig”. Aquests textos, el llibre publicat “Joan Miró i Mont-roig: Pal de ballarí (1911-1929)” i els dos documentals “D’un roig encès: Miró i Mont-roig” (1979) i “Mont-roig: tornaveu mironià” (2002), configuren el nucli de la informació sobre la relació de Miró i Mont-roig.
Al web hem continuat publicant-hi les “Notícies” més rellevants relacionades amb les activitats del Centre Miró. Aquest any hem publicat: “El Centre Miró al programa Divendres de TV3”, “Centre Miró: deu anys (2005 a 2014)”, “4 de juny: Dia de l’Associacionisme Cultural (i Mont-roig)”, “Exposició Cinc barraques de Mont-roig BCIN”, “Cistell i branca de Pal de ballarí” i “Exposició d’alumnes de l’Institut: el còmic i Joan Miró”. En total hi ha publicades 51 notícies des de desembre del 2010.
Per millorar la tasca de difusió i comunicació del Centre Miró, a més de la continuada actualització del web (que vam crear el 2005), el 2010 vam implementar la funció de les trameses de correu electrònic (“Newsletter”) sobre les informacions de les activitats i esdeveniments del Centre. Des d’aleshores s’han fet 69 trameses.
Durant el 2015 el Centre Miró ha exhibit les següents exposicions: “Miró: Els Tallers de Mont-roig i Palma de Mallorca”, fotografies d’Esther Bargalló i Martí Rom (de l’1 de gener al 10 de maig). “L’home i el seu entorn” una producció del Centre d’Estudis Mont-rogencs (15 al 31 de maig). “5 Barraques de Mont-roig: Bé Cultural d’Interès Nacional” (del 6 de juny al 13 de setembre, i del 15 d’octubre al 29 de novembre), fotografies d’Esther Bargalló. “Filar, Teixir, cosir, la feina de cada dia” una producció del Centre d’Estudis Mont-rogencs (16 de setembre al 14 d’octubre). “El còmic i Joan Miró”, un conjunt de treballs dels alumnes de l’Institut Antoni Ballester (del 2 de desembre fins al 31 de gener del 2016).
Aquest any hem conservat l’estructura del pessebre del 2014, un “Pessebre mironià”. Eren prou important les reproduccions en tres dimensions de sis quadres: “Mont-roig, Sant Ramon” (1916), “Mont-roig: poble i església” (1919), “La teuleria” (1918), “La masia” (1921-1922), “Les roderes” (1918) i “La casa de la palmera” (1918). Ha estat exposat durant tot l’any a l’entrada del Centre Miró amb l’admiració de molts visitants. Al desembre han tornat les figures del pessebre.
El Grup Barracaire de Mont-roig del Camp (ens integrat al Centre Miró) ha continuat les seves activitats aquest 2015. Cal recordar, com a fet important, que el 21 de novembre de 2014, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publicava la resolució CLT/2590/2014 per la qual s’incoava expedient de declaració de “Bé cultural d’interès nacional” (BCIN), en la categoria de Zona d’Interès Etnològic, a cinc barraques de pedra seca de Mont-roig. Aquest és un procés que vam començar el 2004 amb la recerca i catalogació de les 135 barraques del nostre terme municipal (el POUM de Mont-roig, iniciat i aprovat essent alcalde Miquel Anguera, i vigent des del 2007, ja protegia dites barraques). L’any 2008 el Consistori municipal clogué dit procés declarant aquestes construccions “Bé cultural d’interès local” (BCIL). Segons les darreres informacions l’expedient de declaració final de BCIN està a punt de publicar-se.
El dimecres 14 de gener ens va visitar Canal Reus TV per enregistrar imatges de les barraques de pedra seca BCIN. Van entrevistar l’Esther Bargalló. Es va començar a emetre el divendres 23 de gener.
El dissabte 31 de gener hi va haver a Mont-roig una reunió de la “Coordinadora d’Entitats per la Pedra Seca” (CEPS), que agrupa entitats dels Països Catalans i la vicepresidenta de la qual és l’Esther Bargalló. Es va fer a Mont-roig per tenir l’oportunitat de poder visitar les cinc barraques que han estat declarades BCIN.
El divendres 12 de juny, el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals Lluís Puig i el director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona Jordi Agràs, van visitar les 5 Barraques de pedra seca que estan a l’expedient de declaració de BCIN. Després van aprofitar per anar al Centre Miró i veure l’exposició temporal que hi havia dedicada a aquestes mateixes barraques.
El Grup Barracaire de Mont-roig va participar el 15 de gener en una reunió que es va fer a la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya que tractava de l’exposició “Construint el territori” que estava preparant la xarxa “Observatori del patrimoni etnològic i immaterial”. Finalment, en aquesta exposició, hi consta una fotografia de la barraca del Jaume de la Cota i diverses citacions de la pedra seca a Mont-roig, en el catàleg.
Vam participar a la “VIII Trobada de la Pedra Seca a Calaceit” (del 15 al 17 de maig). Aquest congrés es celebra cada dos anys en una població diferent dels Països Catalans. El Grup Barracaire de Mont-roig va presentar la comunicació “Cinc barraques de Mont-roig: Bé Cultural d’Interès Nacional”.
El diumenge 4 d’octubre membres del Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant van fer una visita guiada a les barraques de Mont-roig. També, el 20 de desembre una cinquantena de membres de “l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic” (AADIPA), acompanyats per l’arquitecte mont-rogenc, Josep M. Boronat i Pujals i participants en el curset “Arquitectura tradicional: essència o forma”, van visitar les barraques de Mont-roig acompanyats per l’Esther Bargalló.
Hem actualitzat el web (www.pedrasecamont-roig.com) amb la publicació de l’expedient de la declaració BCIN.
Continuant amb la publicació de “Notícies” al mateix web, iniciades el 2004, aquest any n’hem publicat quatre: “La pedra seca de Mont-roig a Canal Reus TV”, “El Grup Barracaire de Mont-roig a la VIII Trobada de la pedra seca a Calaceit (2015)”, “Exposició Cinc barraques de Mont-roig: Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)” i “Arquitectes de Catalunya visiten Mont-roig”. En total ja n’hi ha quaranta-una.
Un representant del Grup Barracaire de Mont-roig participa, representant la “Coordinadora d’entitats per la Pedra Seca” (CEPS) a “l’Observatori del patrimoni etnològic i immaterial” de la Direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals.
Aquest any han estat nombroses les notícies a la premsa sobre les barraques de Mont-roig, principalment degut a l’expedient de declaració BCIN. Podem remarcar que en el diari “Ara” (15-3), dedicat als Paisatges de Catalunya, hi havia textos sobre la Barraca del Jaume de la Cota i el Mas Miró. El “Diari de Tarragona” (11-08-2015) va publicar l’article “Caminos hacia la piedra seca”. La revista “El Temps” (18-08-2015) en el text “Paisatges de pedra seca” hi havia referències a les cinc barraques de Mont-roig BCIN. Finalment, en el llibre que s’acaba de publicar “Baix Camp: 17 excursions a peu”, en el capítol “Baix Camp: 17 excursions a peu” hi ha un “Itinerari 8 (Mont-roig del Camp: pedra seca i roca rogenca)” amb diverses citacions a barraques i elements de pedra seca.
Des del 2005 hi ha hagut 19 notícies publicades a la premsa sobre les barraques de pedra seca de Mont-roig.
El nou fulletó de la “Ruta del paisatge dels genis” ha incorporat les barraques de pedra seca en la informació sobre Mont-roig.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]