Ets aquí
Inici > General > Pedra seca > RESTAURACIÓ DE LA BARRACA DEL PEDRELLÀ

RESTAURACIÓ DE LA BARRACA DEL PEDRELLÀ

Redacció

26-01-2016

El dissabte 23 de gener, el GEPEC, l’AV “Muntanya Roja” i el Centre Miró-Grup Barracaire de Mont-roig del Camp, van organitzar una jornada de restauració de la barraca del Pedrellà, una bonica construcció en pedra seca que es troba enmig d’un pinar dels Costers, a la vora d’un senderó que puja a la serra de la Pedrera.

Un total de 21 voluntaris vinguts d’arreu de les comarques catalanes i fins i tot del País Valencià, sota la direcció de l’Albert Gavaldà, mestre marger, van refer la barraca que presentava tres esllavissades, una de molt important al costat dret, una a la banda esquerra i una altra a la part posterior. Els voluntaris es van dividir en tres grups i, per començar, van netejar de vegetació el voltant de la construcció; tot seguit es van posar a retirar totes les pedres caigudes i, finalment, van començar a enlairar filades, fins a refer totes les parts ensorrades.

Podeu trobar aquesta barraca a “wikipedra”, un espai web 2.0 sobre les barraques i cabanes de pedra seca de Catalunya, amb el codi 2307.

Tot el grup va estar treballant matí i tarda i el resultat final va ser espectacular: la barraca ara llueix el seu aspecte original. En haver netejat la vegetació que l’envoltava, ara és molt més visible i, fins i tot, es veu més gran. A banda i banda de l’entrada presenta murs que li fan de paravents. Al lateral dret de la barraca sobresurten 4 pedres que serveixen d’esglaons per permetre l’accés a la coberta, acabada amb pedruscall i terra. El seu portal, força ample, és d’arc d’ametlla o primitiu. Al seu interior, de planta circular, s’hi observen un llit de roca que forma una mena de pedrís per seure, dos cocons i una fornícula, i la coberta és de cúpula.

Amb motiu de la reconstrucció, els propietaris de finca on es troba la barraca van signar un acord de custòdia amb el GEPEC-EdC. Aquest acord comporta la manifestació, per part d’ambdues parts, de la voluntat de conservar els valors ecològics de la finca i dels seus elements patrimonials, en aquest cas la barraca.

Com que encara quedava una estona per fer-se fosc, tot el grup se’n va anar a visitar la barraca més monumental del terme i una de les més grans de Catalunya: la del Jaume de la Cota.

 

 

20160126 restauració barraca Pedrellà

Top