Ets aquí
Inici > General > Noticiari > REFUGI ANTIAERI DE LA G. CIVIL A MONT-ROIG, 1938: MÉS INFORMACIÓ

REFUGI ANTIAERI DE LA G. CIVIL A MONT-ROIG, 1938: MÉS INFORMACIÓ

Miquel Anguera, “Beatet”

30-11-2022

El proppassat 16 de novembre vam penjar al nostre web de Ressò, dos petits articles sobre el refugi antiaeri de Mont-roig, construït el 1938, en plena Guerra Civil.

L’un, versava sobre la moció resolutiva, acabada d’aprovar pel nostre Consistori, per recuperar i condicionar dit refugi i, l’altre, era un article del 1992 escrit per la mont-rogenca i membre del consell de redacció de Ressò mont-rogenc, Pilar Rovira i Cabré  (acs) que ens explicava on era el refugi, plànol, entrades, pous de ventilació, etc.

Doncs bé, arrel d’aquestes publicacions, la M. Neus Mendoza i Aguiló ens acaba de donar més informació sobre un dels refugis que tot seguit us expliquem:

Molts recordareu la botiga de queviures que l’esmentada mont-rogenca va tenir al carrer Major, número 17 (actualment seu del Grup Ecologista l’Escurçó), durant una colla d’anys. Doncs, l’altre dia ens explicà que dita botiga tenia dos magatzems: un de gran i un de petit. Al límit entre l’espai gran i el petit, a la dreta, hi ha l’entrada a un refugi antiaeri que sortia (surt), a baix a la Casa de Cultura Agustí Sardà (any 1910), al carrer de la Mare de Déu de la Roca (antic carrer de la Coma). Tot això, l’Alexandra Navarro (que fou propietària de dita casa del carrer Major, 17, acs) ho va explicar a la M. Neus, que ens ho va transmetre l’altre dia i que Ressò mont-rogenc vol compartir amb tots vosaltres.

Aquestes coses, històries i anècdotes, si s’expliquen i es publiquen, ja no es perdran mai i els futurs mont-rogencs/ques i historiadors trobaran aquestes dades que serviran per conèixer millor la nostra història i no faran, com aquells desaprensius impresentables del juliol de 1936 que van cremar tot l’arxiu de l’antiga Casa de la Vila (actualment Casa de Cultura), negant-nos la possibilitat de poder consultar tot un vast arxiu municipal, d’un gran valor històric i patrimonial.

.

.

Top