Ets aquí
Inici > General > Història > RACÓ HISTÒRIC MONTIS RUBEI: S’ACOMPLEIXEN 70 ANYS DE LA CREACIÓ DELS GEGANTS DE LA VILA ROC I BÀRBARA

RACÓ HISTÒRIC MONTIS RUBEI: S’ACOMPLEIXEN 70 ANYS DE LA CREACIÓ DELS GEGANTS DE LA VILA ROC I BÀRBARA

Miquel Anguera, “Beatet”

04-07-2024

El Roc i la Bàrbara (no hem pogut saber com es deien abans) foren construïts el 1954 per la fàbrica “Ingenio” de Barcelona. Un taller-empresa que havia estat fundat l’any 1838. Taller molt prestigiós que des d’aleshores haurà construït centenars de gegants, amb la mateixa cara (que el Roc i la Bàrbara). La foto de Reus que em passà el Perico Calderón de Reus és del 1956. Foren comprats a la fàbrica Ingenio de Barcelona el 1954 per una persona privada de Reus del Barri de la Concepció, on els cedí.

El barri de la Concepció és el que envolta la plaça del Teatre i la plaça del Baluard de Reus. El carrer de Jesús divideix els dos barris: de Sant Cristòfol patró de geganters i camioners amb el barri de la Concepció.

Després de comprats surten de cercavila el 7 i 8 de desembre festa de Barri (Concepció-Immaculada). Van sortir per la inauguració dels gegants japonesos de Reus i també van anar a Cambrils i Salou i la música la tocaren una petita banda de música, no pas grallers.

Tot això que he acabat d’escriure és el resum del que m’ha anat explicant en Pere Calderón i Castellví de Reus, avui ja té 18 anys, i que feia 2n de batxillerat en el moment de l’entrevista, el 9 d’agost de 2023, i és el treball que va fer per al seu institut.  

Com recordarem, actualment la Bàrbara està “de baixa” per la caiguda que tingué el dia de la trobada de gegants per celebrar els 40 anys dels gegants Miquel i Roca del Barri dels 6 Carrers i dels Grallers de Mont-roig. Era el dissabte 8 de juny, proppassat, quan un remolí de vent (aquella tarda no feia vent) la va rebatre a terra de cara, a la plaça de Mn. Gaietà Ivern.

Després del disgust per la caiguda, només ens resta esperar que el temps “de baixa” sigui el menys llarg possible i que ben aviat puguem tornar a gaudir de la presència de la Bàrbara, la geganta de la Vila des del 1966.

.

.

.

.

Top