Ets aquí
Inici > General > Història > RACÓ HISTÒRIC MONTIS RUBEI : 840 ANYS DE LA CARTA DE POBLACIÓ

RACÓ HISTÒRIC MONTIS RUBEI : 840 ANYS DE LA CARTA DE POBLACIÓ

Miquel Anguera, “Beatet”

13-08-2020

Aquest  dijous 13 d’agost s’acompleixen 840 anys de l’atorgament de la Carta de Població a la nostra Vila de Mont-roig, per part de l’arquebisbe de Tarragona, Berenguer de Vilademuls, el rei Alfons I, el noble Bertran de Castellet i la seva muller Guillema (signants del document jurídic i donadors de la Carta). Aquesta Carta de Població (13 d’agost de 1180) fomenta la permanència dels habitants de Mont-roig fixant-ne les condicions bàsiques. També es constata que Mont-roig ja estava poblat el 1180.

Com si fos avui, que l’any 1980 celebràvem el VIII Centenari de la Carta de Població i l’any 2005 vam tornar a celebrar, aquest cop el 825è aniversari de l’esmentada efemèride al Cinema Martí, amb la presència i presidència del M.H. President del Parlament de Catalunya (i descendent de Mont-roig), Ernest Benach. Era l’1 d’octubre de 2005 (quina casualitat), durant la Festa Major.

Enguany, amb la Covid-19 entre nosaltres, qualsevol gran celebració, òbviament, era impensable i perillosa, però un petit acte recordatori, com una presentació d’un llibre, obertura d’exposició, etc. (fins i tot a l’aire lliure) potser es podria fer, amb les pertinents mesures de seguretat.

De tota manera, crec que és bo que ho recordem, perquè “qui perd els orígens perd la identitat” i això no ho podem permetre.

El terme de Mont-roig ha estat poblat des de ben antic com ho demostra l’arqueologia, amb diverses troballes prehistòriques a Rifà, muntanya de l’Ermita, serra de la Pedrera, partida de les Barqueres i velòdrom de Mont-roig (segle I-II de la nostra Era), entre d’altres.

L’any 1118, és la menció més antiga del nom de Mont-roig, quan Ramon Berenguer III atorga al bisbe Oleguer la ciutat i el Camp de Tarragona. Mont-roig hi surt esmentat com un dels límits territorials.

L’any 1153, és quan trobem esmentat, per primer cop, el castell de Mont-roig.

En fi, que per molts anys ho podem celebrar. Continuarem treballant per aconseguir, entre tots, deixar als nostres descendents un Mont-roig millor de com el vam trobar.

(Voldria agrair a l’historiador mont-rogenc, Eduard Boada, la seva ingent tasca, l’any 2005, i sempre que se li ha demanat, per poder publicar aquell opuscle de l’Ajuntament en el 825è  aniversari de la Carta de Població).

Portada de l’opuscle publicat l’any 2005
Imatges de l’opuscle publicat l’any 2005
Imatges de l’opuscle publicat l’any 2005
Contraportada de l’opuscle publicat l’any 2005
Top