Ets aquí
Inici > General > Història > RACÓ HISTÒRIC MONTIS RUBEI : 20 ANYS QUE ES TRIÀ EL NOM A LA CASA DE CULTURA AGUSTÍ SARDÀ

RACÓ HISTÒRIC MONTIS RUBEI : 20 ANYS QUE ES TRIÀ EL NOM A LA CASA DE CULTURA AGUSTÍ SARDÀ

Miquel Anguera, “Beatet”

08-03-2021

Avui s’acompleixen 20 anys, exactament, del dia en què s’escollí el nom a la nova Casa de Cultura Agustí Sardà, a l’edifici del 1910 que havia estat Casa de la Vila i Escola del nostre poble, construïda precisament, gràcies al senador mont-rogenc Agustí Sardà i Llaberia i, sobretot, a la tossuda insistència del mestre d’escola d’aleshores: Emili Soler i Fors (1871-1945). L’Ajuntament convidà les entitats culturals de Mont-roig perquè escollissin el nom de l’esmentada Casa de Cultura. Fou a les 9 del vespre del 8 de març de 2001 (encara no celebràvem el Dia Internacional de la Dona Treballadora).

Doncs bé, les associacions i entitats culturals presents foren: L’Ajuntament de la Vila, L’Associació de Veïns Muntanya Roja, la Colla Gegantera i Grallera Pitota i Pitot, Grup de Teatre Els Xuts, Col·lectiu d’Artistes Locals, Parròquia de Sant Miquel, CEIP Mare de Déu de la Roca, Associació de Jubilats, Grup de Puntaires, Grup de Sardanes, Club Patí Mont-roig, Creu Roja Local, Associació de les Maria de la Roca, Massala, Quintos/es 2000, Unió de Dones, SES Antoni Ballester, Ressò mont-rogenc i el dinamitzador cultural. Total: 19 entitats i 27 persones que van debatre, primer, el nom genèric i després el nom propi .

Nom genèric: guanyà per majoria CASA DE CULTURA (també hi optaven: Casal Cultural i Centre Cultural).

Nom propi: guanyà per majoria AGUSTÍ SARDÀ (1836-1913) ( també hi optaven: Joan Miró, Jacint Salvadó “Cintu Quadrus”, Pere A. Torres i Jordi, Antoni Ferratges i Mesa, Josep M. Macià i Vidiella, Josep A. Riba i Amorós, Josep M. Gran i Cirera, pares Pere i Lluís Boronat, mossèn Gaietà Ivern, Baptista Nogués “Melitino”, Francesc Riba i Mestre, Francesc Pascual i Anguera, Lluís Roig, Josep A. Sagarra i Sendra, Montserrat Llorens i Martí i  mossèn Josep M. Rubió.

També es va proposar, i s’acceptà, de donar el nom de Jacint Salvadó i Aragonès, “Cinto Quadrus”, a la sala d’exposicions /polivalent, de la 3a planta de dita Casa de Cultura. Així mateix, a la nova Aula de Música, acabada de crear per la regidoria de Cultura, es decideix posar-li el nom al Baptista Nogués i Grifoll, “Melitino”, pels seus mèrits musicals i pels seus treballs sobre la història de Mont-roig.

Fou una veritable participació ciutadana de totes les entitats culturals de Mont-roig, d’on es poden extreure exemples i idees bàsiques per a una veritable participació i decisió populars.

(P.D. Aconsellem llegir el llibre: “L’edifici de les Escoles. Història de la seva construcció i altres fragments de les seves memòries” d’Emili Soler i Fors, mestre de Mont-roig 1871-1945. Es troba penjat al web de ressò mont-rogenc.cat “Llibres”.

Agustí Sardà i Llaberia
Casa de Cultura Agustí Sardà
Acta de la tria del nom
Acta de la tria del nom
Top