Ets aquí
Inici > General > Món Municipal > PLE EXTRAORDINARI I URGENT DEL DILLUNS 2 D’OCTUBRE DE 2017

PLE EXTRAORDINARI I URGENT DEL DILLUNS 2 D’OCTUBRE DE 2017

Miquel Anguera, “Beatet”

06-10-2017

(Convocat per a les 8 del vespre, assisteix al Ple tot el Consistori, 17 edils. Moltíssim públic omplia la sala de sessions, escales i espais adjunts. Més de 300 persones).

Després dels gravíssims fets esdevinguts el passat diumenge 1 d’octubre a Mont-roig, a primeres hores de la tarda, durant la votació del referèndum d’autodeterminació convocat per la Generalitat de Catalunya, l’alcalde Fran Morancho, i amb urgència, convocà un Ple extraordinari (a petició del tinent d’alcalde Sr. Pellicer, segons digué) per condemnar les violentes accions d’un nombrós grup d’antiavalots de la guàrdia civil a la seu electoral ubicat a l’IES Antoni Ballester del camí de les Arenes s/n de la nostra Vila. Dites violentes accions de la guàrdia civil varen provocar pànic, tensió i incredulitat pel que s’estava vivint, veient i sofrint en aquells moments. Alguns dits trencats pels cops de porra rebuts, moltes contusions per tot el cos, lesions als ulls i al sistema respiratori pels gasos lacrimògens, trencament de vidres, portes, la tanca metàl·lica i un llarg etc. I tot això,  per aconseguir robar les urnes dels mont-rogencs que estaven fent una cosa tan perillosa i criminal com és votar! Déu n’hi do!

Ordre del dia:

1.-Aprovar la urgència de la convocatòria: S’aprova per unanimitat de tots els 17 edils.

2.- Condemnar els fets esdevinguts l’1 d’octubre a Mont-roig, quan un grup de més d’un centenar d’antiavalots de la Guàrdia Civil va interrompre violentament a l’IES Antoni Ballester, on s’hi trobaven concentrats, pacíficament, centenars de veïns i veïnes.

L’escrit presentat per l’equip de govern per ser aprovat per tots els grups municipals, demanava:

1.- Condemnar enèrgicament els fets ocorreguts l’1 d’octubre, a Mont-roig del Camp, quan més d’un centenar d’antiavalots de la Guàrdia Civil van irrompre violentament a l’Institut Antoni Ballester, on s’hi trobaven concentrats pacíficament centenars de veïns i veïnes.

2.- Donar suport als veïns i veïnes afectats i traslladar a les persones ferides el desig que es recuperin el més ràpidament possible i la disposició de l’Ajuntament per a tot allò que puguin necessitar.

3.- Estudiar la possibilitat d’emprendre accions legals per denunciar la vulneració dels drets dels veïns i veïnes del municipi durant la jornada de l’1-O.

4.- Demanar explicacions a la Subdelegació del Govern de l’Estat a Tarragona per l’excessiu dispositiu policial desplegat al nostre municipi i la repressió emprada contra els veïns i veïnes de Mont-roig.

5.- Notificar aquesta resolució a la Subdelegació del Govern de l’Estat a Tarragona i a la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Tarragona.

S’obrí un torn d’intervencions dels diferents grups municipals. Grup Mixt: La Sra. Esquius condemna els fets violents de la guàrdia civil i diu que votarà a favor del text presentat per l’equip de govern. C’s: El Sr. Velasco se solidaritza amb els ferits i diu que votarà a favor de l’escrit. També apel·la la gent jove i el públic xiula sorollosament. FIC, el Sr. Aragonès diu que votarà a favor de l’escrit si s’afegeix al punt 3 “denunciar” i no pas “estudiar la possibilitat…” i, a més, demanar que marxin les forces d’ocupació. Ara Mont-roig, el Sr. Pellicer diu que votarà a favor de l’escrit que en resulti perquè no suporta les garrotades. Plamimo, el Sr. Tico Pérez condemna la violència i, tot i no sentir-se independentista, vol diàleg i més diàleg. ERC, demana al Sr. Alcalde que el públic pugui preguntar en el plenari d’avui (aplaudiments). El Sr. Morancho accepta, acabat el Ple. La Sra. Aragonès diu que l’escrit presentat ha estat escrit per algú que no estava present en el moment dels fets, que durant la votació aquell espai era col·legi electoral i no pas l’IES i que s’hi votava un referèndum. Aquests fets violents no es poden perdonar, que hi havia 54 cotxes 4×4 i 3 furgons de la guàrdia civil i que cal denunciar els ultratges als drets bàsics dels ciutadans. Caixa solidària amb l’ANC i que els danys no els ha de pagar l’Ajuntament. PDeCAT, el Sr. Chamizo pregunta al Sr. Gallardo des quan sabia que venia la guàrdia civil i li retreu que no va fer cap trucada de recolzament. El regidor interpel·lat diu que no sabien res i que se n’assabentaren per mitjà de la ràdio interna. La policia local era allí per la seguretat ciutadana. El Sr. Chamizo rebutja els fets i que, en principi, volien el cessament del cap de la policia local, Sr. Pacheco i del seu regidor, Sr. Gallardo, però que, a més, ara demanen també la dimissió del Sr. Alcalde, perquè no era al costat dels veïns, ni el Sr. Pacheco ni el Sr. Gallardo i que l’assalt a les urnes es portà a terme entre les 16:45 i les 17:30. La policia local va marxar i que tornava a demanar la dimissió dels senyors Pacheco, Gallardo i Morancho. Caldria un nou equip de govern, que apel·lava a sumar i que l’endemà en parlarien. També va voler agrair a la gent de Miami el seu suport al referèndum i que el seu grup no donaria suport a la proposta de l’equip de govern. PSC,  el Sr. López digué que donaven suport al document i que apostaven pel diàleg per arranjar la situació actual tot donant suport als votants.

Al document presentat per l’equip de govern s’hi va afegir la proposta de la FIC , punt 3 (denunciar per “estudiar la possibilitat de…”) i afegir-hi “demanar al Sr. Rajoy que fes marxar de Catalunya les forces de la G.C. i de la P.N.”. El Grup Mixt, es mostrà d’acord amb els dos canvis. C’s, no va estar d’acord en cap de les dues propostes. Ara Mont-roig, igualment d’acord com la FIC i la Sra. Esquius i, a més, estudiar el tema d’un hipotètic nou equip de govern. PLAMIMO, igualment d’acord amb els dos canvis i el PSC també d’acord a afegir, al punt 3, les 2 propostes de la FIC. El Sr. Gairal d’Ara Mont-roig, estava d’acord a canviar la denominació de l’IES pel de Col·legi Electoral. A la Sra. Esquius li és igual la denominació. Al Sr. Aragonès també li és igual i que no en cal parlar. També recriminà al Sr. Chamizo (no venien al cas) negociacions de les darreres eleccions municipals del maig de 2015. El Sr. Pellicer es mostra favorable a favor de votar la proposta de la FIC i reitera la crítica a la violència de les forces policials de l’1-O. El Sr. Chamizo diu que trucarà al Sr. Aragonès per estudiar la possibilitat d’un nou govern (aquest respon que no cal si no vota a f/ del nou document).

El Sr. Alcalde insisteix a ERC i PDeCAT que es sumin al document. ERC diu que no pensa votar a favor i demana que els diners que costa un Plenari es destinin a reparar les destrosses fetes al col·legi electoral. PDeCat També diu que votarà en contra.

El Sr. Alcalde, Fran Morancho, es defensa de l’acusació per no haver pujat a Mont-roig l’1-O quan va saber el que havia passat. Volia pujar però va pensar que no seria ben rebut per la gent de Mont-roig i que va trucar preguntant pels ferits.

S’aprovà el document presentat per l’equip de govern, amb les dues modificacions al punt 3, demanades pel Sr. Aragonès de la FIC, amb els vots del PSC, Ara Mont-roig, Plamimo, C`s, FIC i Grup Mixt (4+2+2+1+1+1= 11 vots) i els vots en contra d’ERC i PDeCAT (2+4= 6 vots). ERC va voler remarcar que votar en contra del document aprovat no volia pas dir, de cap de les maneres, estar en contra de donar suport a tots els agredits per les forces policials.

Tot seguit l’Alcalde va aixecar la sessió En aquest moment s’obrí un torn de precs i preguntes al públic assistent al Plenari. Les preguntes versaren, principalment, en el fet de la no presència del Sr. Alcalde al lloc dels fets i també sobre per què la policia local no va avisar de l’arribada de la guàrdia civil al col·legi electoral de l’IES, per poder evitar el mal tràngol i la violència a tots els presents en el referèndum, especialment als nens i la gent gran.

En acabar les preguntes, espontàniament, es cantà l’himne nacional de Catalunya, Els Segadors. Tot l’acte del Ple i les preguntes havien durat poc menys d’1h 30’, aproximadament. Mai havia vist tan plena la Casa de Cultura. Tenim pressa.

 

 

 

20171006 Ple extraordinari

 

Top