Ets aquí
Inici > General > Noticiari > MONT-ROIG COMMEMORA EL QUART ANIVERSARI DE L’1-O

MONT-ROIG COMMEMORA EL QUART ANIVERSARI DE L’1-O

Miquel Anguera, “Beatet”

11-10-2021

Moltes ciutats i pobles del Principat (i també de fora), van voler commemorar el quart aniversari del referèndum de l’1-O de 2017 i Mont-roig no podia ser menys. No endebades, la nostra vila fou un dels llocs on la guàrdia civil s’esmerçà més en voler deixar clar qui mana, què podem fer i què no. Poc importa si votar és un dret fonamental: els cops de porra, les estrebades, els gasos lacrimògens, les trompades, el trencament de portes i vidres (que després pagaria el poble, no pas ells)… Tant se’ls enfotia l’edat, gènere, condició i actitud pacífica dels votants… i no és pas la meva opinió: són els fets de l’històric 1-O de 2017. Hi ha fotos, vídeos, certificats mèdics… i una gran memòria col·lectiva que va fer que més de 150 mont-rogencs/ques (i d’altres persones de pobles veïns), ens trobéssim l’altre dia al col·legi electoral d’aquell 1-O d’ara fa 4 anys, al carrer que duu per nom aquella inesborrable data.

Convocats pel Col·lectiu d’Àvies i Avis per la Llibertat dels Presos Polítics i Exiliades i l’Assemblea Nacional Catalana de Mont-roig aquest quart aniversari no passà desapercebut per ningú, malgrat que també es celebrava la Festa Major (i diuen que també la Fira).

A la tarda d’aquest divendres, 1-O, exactament a ¾ de 5 de la tarda (hora de la intervenció militar de la benemèrita (?) d’aquell dia), més d’una cinquantena de persones ens trobàrem a l’IES Antoni Ballester, vam tirar mitja dotzena de coets voladors i cantàrem els Segadors com aperitiu a la posterior commemoració de les vuit del vespre, al mateix lloc.

A l’esmentada hora, ens vam trobar amb l’esperit d’aquell referèndum de 2017. Petits parlaments per fer memòria, cançons com l’Estaca i Què volen aquesta gent?, amb l’acompanyament de l’acordió del Guillem Anguera. Hi hagué caixa solidària i torxes per recordar una data que ens va canviar la història.

El cant dels Segadors va cloure la commemoració del 4t aniversari de l’1-O. Ni oblit ni perdó.

Cartell anunciador de l’ 1-O
Posant flors on van repartir llenya
Esperant que fossin les 8 del vespre
Top