Ets aquí
Inici > General > Noticiari > MISSATGE DEL FOC DE SANT JOAN-FLAMA DEL CANIGÓ- 2021

MISSATGE DEL FOC DE SANT JOAN-FLAMA DEL CANIGÓ- 2021

Llegit la revetlla de sant Joan, per l’Hereu 2020-21 a la pista d’estiu de Mont-roig

27-06-2021

“Benvolguts connacionals,

Amb la Flama que ens arriba del Canigó encendrem aquesta nit de sant Joan, focs, fogueres i falles arreu dels Països Catalans. La Flama és el vincle d’unió de la nostra nació!

El 1964 va ser encesa al Castellet de Perpinyà, presó on van ser torturats els resistents nord-catalans a l’annexió francesa. Segons l’escriptor valencià Alfons Llorenç, el Castellet és “sagrat… santificat pels suplicis infligits… és cor, altar i llar amb la llum… de la pàtria…”. La Flama hi roman tot l’any. Per sant Joan  és pujada i regenerada a la pica del Canigó. La Flama és memòria viva! Pertany al patrimoni immaterial dels Països Catalans! No la deixem apagar-se!

El 23 de juny del 1966 la frontera francoespanyola que esquartera la nostra nació des del 1659 va ser simbòlicament esborrada. Dos nord-catalans precursors, independentistes i a l’encop federalistes europeus, Josep Deloncle i Gilbert Grau, van portar la Flama al Coll d’Ares amb l’activa complicitat de compatriotes d’Osona i del Ripollès mobilitzats pel vigatà Martí Cassany. Amb una sardana, discursos abrandats, i pals fronterers aixecats, la Flama desentenebrà la llarga nit franquista.

Que ahir com avui ens il·lumini en la foscor de la repressió i conhorti els nostres compatriotes exiliats, empresonats  i encausats! La Flama és record del passat. Arrela al llegat vinculat al Canigó dels insignes pares de la Pàtria, l’abat Oliba i Jacint Verdaguer. La Flama vertebra també el futur dels Països Catalans.

El 2008 el president del Parlament de Catalunya Ernest Benach, en rebre-la davant d’un centenar de persones, va demanar “coratge i determinació” perquè en el futur “quan es parli  dels Països Catalans no es faci com un acte de resistència, sinó de normalitat”.

Amb la Flama  volem poder reivindicar, per fi amb normalitat, el que som i el que volem.

Som: “els Països Catalans, una nació en marxa amb diferents ritmes i un mateix objectiu”.

Volem els drets i les llibertats  de les nacions lliures i independents.

Visca la Flama del Canigó! Visca sant Joan Festa nacional dels Països Catalans! Visca la Confederació catalana! Visca Catalunya!”.

Daniela Grau

23 de juny del 2021

.

.

Top