Ets aquí
Inici > General > Noticiari > MARTÍ ROM PUBLICA UN NOU LLIBRE, ARA SOBRE CINEMA “LA PERSPECTIVA INFINITA. MÉS ENLLÀ DEL CINEMA”

MARTÍ ROM PUBLICA UN NOU LLIBRE, ARA SOBRE CINEMA “LA PERSPECTIVA INFINITA. MÉS ENLLÀ DEL CINEMA”

Miquel Anguera, “Beatet”

08-04-2024

Arola Editors, un cop més, ha publicat l’esmentat llibre d’en Martí Rom, aquest proppassat febrer de 2024. El tema, ara, versa sobre cinema, amb un títol realment imaginatiu: “La perspectiva infinita. Més enllà del cinema”. Els que coneixem en Martí Rom (de cal Panadero) sabem, a bastament, l’enorme estima que des sempre ha tingut pel cinema, per tant, no ens ha estranyat en absolut aquesta nova publicació ni tampoc que el cinema és l’eix central i el decorat d’aquesta nova obra. Comprèn 31 textos, tres dels quals, sobre tres persones molt properes a l’autor i rellevants (Joaquim Romaguera, Raúl Ruiz i Llorenç Soler).

La dedicatòria diu: “A tres amics que ja no hi són”. Joaquim Romaguera (1941-2006) fou un important crític i historiador de cinema. Raúl Ruiz (1947-1987) un mont-rogenc de Badalona que va escriure una munió de llibres i la sèrie de relats “Rocabruna” (el seu Mont-roig imaginari) i que va morir quan encara no tocava. Llorenç Soler (1936-2022) un rellevant cineasta documentalista molt implicat en temes sobre la memòria històrica; per exemple, entre moltes altres, son seves aquelles icòniques imatges de migrants, carregats de maletes, que baixen del tren a l’estació de França de Barcelona.   

Setze dels textos formaven part d’una sèrie de títol “La perspectiva infinita” que es van publicar del 1981 al 2001 a diverses revistes. En general hi ha textos des del 1977 al 2023. Quaranta-sis anys “vivint” el cinema.

L’autor toca personatges i films mítics, com Pasolini, Hitchcock, André Delvaux, o els films: “El cuirassat Potemkin” (S. M. Eisentein), “Apocalypse now” (Francis Ford Coppola), “The last Picture show” (Peter Bogdanovich), entre d’altres…

En Martí Rom és un autor molt prolífic, incansable, que treballa com una formiga. Només diré que li recordo i guardo a casa uns 40 llibres (28 dels quals dedicats a personatges de la cultura catalana, com Joan Perucho, Palau i Fabre, Joan Margarit…), tres sobre Joan Miró i cinc sobre temàtica mont-rogenca; tampoc puc oblidar uns 50 documentals enregistrats durant la seva vida. De les seves obres jo en voldria destacar els que ha dedicat a Joan Miró, perquè són únics i parlen de la relació del fill adoptiu de Mont-roig amb el poble que el va acollir durant 65 anys al mas del seu nom. Ningú no ha escrit tant sobre Miró, i ningú com ell coneix millor la seva relació amb Mont-roig. Repeteixo: ningú!! Anys de treball i investigació a diferents arxius li han aportat aquest ingent material acumulat en més de 40 anys. Aquesta immensa feinada, Mont-roig mai no li podrà agrair. Al contrari: de la mateixa manera que diu el refrany que “ningú no és profeta a la seva terra”, soc testimoni del vet i rebuig sofert per en Martí Rom per part d’algunes persones prou rellevants de la nostra Vila. Ara, però, no toca parlar-ne. Tot arribarà…

La foto de portada del llibre acabat de publicar-se és obra de sa filla, la Clara Martí Alsina, el disseny de la coberta és d’en Fèlix Arola i ha estat imprès a Gràfiques Arrels.

Espero que en pugueu gaudir, d’aquest llibre, com de tots els altres que en Martí Rom ha escrit. Un llibre és un patrimoni i si versa sobre Mont-roig encara més. Que en gaudiu!!

.

.

.

Top