Ets aquí
Inici > General > Noticiari > LA SETMANA SANTA TAMBÉ S’HA VISCUT A MONT-ROIG. PROGRAMACIÓ

LA SETMANA SANTA TAMBÉ S’HA VISCUT A MONT-ROIG. PROGRAMACIÓ

Miquel Anguera, “Beatet”

04-04-2024

Un any més, la Setmana Santa també s’ha viscut a Mont-roig. Malgrat que avui dia no hi ha el mateix fervor ni participació com hi havia quan érem jovenets (allà pels anys cinquanta i seixanta), no podem oblidar que la nostra societat és hereva d’una tradició cristiana i això, es vulgui o no es vulgui, agradi o no agradi, no es pot esborrar ni fer taula rasa dels indelebles records de la nostra infantesa.

Qui no recorda el dejuni i l’abstinència de la Quaresma? Qui no recorda la compra de les butlles per no fer-ne? Qui no recorda les tristes i fosques emissions, en blanc i negre, de la televisió per Setmana Santa? I la música funerària? I el silenci de les campanes? I, a canvi: veure els escolans amb aquells carraus de fusta per anunciar els oficis del Divendres i Dissabte Sant? (recordo que el pare n’havia fet!!). Qui no recorda anar a “matar” jueus? I la processó de la nit del Divendres Sant, amb la banda municipal de música dirigida pel Sr. Isidre Guasch?? I aquelles marxes fúnebres?? (la colla d’anys que hi vam tocar!!). I el sermó de les Set Paraules?? Que llarg, oi?? I els Armats de fa pocs i també molts anys? Per cert, l’any passat a la processó n’hi van anar 4 i enguany vuit!!). Qui no recorda les atxes i les Confraries i les Vetlles Nocturnes i l’Hora Santa?? La llista es faria interminable… i això no s’ha de perdre!! Ressò ho vol deixar escrit “Abans que el serè s’ho emporti tot de la nostra memòria…” com diria el meu amic Martí Rom.

Siguem practicants o no, ningú no pot discutir el patrimoni immaterial que representen totes les celebracions religioses de tots els pobles i ciutats de la Terra en aquestes dates i durant tot l’any i, tant si hi assistim, com sinó, (llibertat total, faltaria més!!) no hem de deixar perdre totes aquestes tradicions, perquè són patrimoni del POBLE!! I el poble no té noms ni cognoms, però sempre té raó. Per ventura no s’ha de preservar la “Dansa de la Mort” de Verges, o la Patum de Berga, el Carnaval de Sitges o el Ball de Coques de Mont-roig??? Per ventura no són hereves de tradicions religioses, o populars?? Doncs això mateix,!!

Ah, per cert, molta gent a l’Ermita el Dilluns de Pasqua.

Que ningú no ens toqui ni la llengua, ni la cultura, ni el País!!

.

.

.

Top