Ets aquí
Inici > General > Esports > “L’ EVOLUCIÓ DEL FUTBOL FEMENÍ EN ELS ÚLTIMS ANYS”, A CÀRREC DE MARTA ANGUERA I AINA SOLÀ (CENTENARI DEL C. AT. MONT-ROIG)

“L’ EVOLUCIÓ DEL FUTBOL FEMENÍ EN ELS ÚLTIMS ANYS”, A CÀRREC DE MARTA ANGUERA I AINA SOLÀ (CENTENARI DEL C. AT. MONT-ROIG)

Miquel Anguera, “Beatet”

24-03-2022

En el marc de la celebració del 1r Centenari de la fundació del nostre Club Atlètic Mont-roig, les jugadores Marta Anguera i Aguiló i l’Aina Solà i Pàmies, van oferir una xerrada sobre l’evolució del futbol al món, des dels seus principis fins als nostres dies, especialment fixats en el nostre Club.

L’acte tingué lloc a la Casa de Cultura Agustí Sardà, el proppassat dijous 17 de març, amb un breu repàs a la història del futbol femení, les grans discriminacions i desigualtats que sempre ha hagut de sofrir i que encara està sofrint. Als anys setanta, el futbol femení començà a caminar a l’Estat espanyol i fins a dia d’avui.

La Marta i l’Aina ens explicaren que l’any 1980 i el 1983 el futbol femení fou reconegut per la Federació Espanyola de Futbol, després de molta lluita, i que, els Estats Units, Alemanya, Xina i Japó (i ara també Espanya) han estat els primers i els més lluitadors pel reconeixement del futbol femení. També es va establir la Pilota d’Or per a una jugadora el 2018, guanyada per la noruega Ada Hegerberg. Enguany, la guanyadora ha estat la catalana Alèxia Putellas. Els principals equips femenins de la Lliga d’aquí són el Barça, Reial Societat, Bilbao, Llevant, Atlètic de Madrid…

Aquest passat 2021 s’ha professionalitzat el futbol femení tot i que la diferència de salaris, entre homes i dones és tan abismal, que va feredat només d’escriure-ho. Mireu, sinó: el sou mínim anual de la lliga Iberdrola d’una futbolista és de 16.000 € i la mitjana és de 17.000. Per contra, el sou mínim d’un jugador és de 150.000. No fan la mateixa feina? Fins i tot, personalment, penso que donen més espectacle elles i sense tanta agressivitat ni intolerància.

El futbol femení a Mont-roig començà al pati de l’escola l’any 1993-94, i es jugava a futbol sala infantil i es participà en les Olimpíades Escolars (Escola M. de D. de la Roca). Després ja vingué el futbol sala amateur. Mont-roig s’estigué uns deu anys sense futbol femení i hi hagué certa emigració de jugadores al club de Torreforta. El 2007 va tornar a Mont-roig el futbol femení fins al 2018, quan es passa del futbol sala a futbol 7. Aquest 2018, encara es competí com a Club Esportiu Mont-roig. El 2019 el Club Atlètic Mont-roig va absorbir el Club Esportiu i, des d’aleshores, es juga a futbol 7 amateur. Gent jove i amb moltes ganes.

La Marta i l’Aina van continuar explicant unes quantes anècdotes com que el 2011-2012 van pujar a la Divisió d’Honor i, sobretot, les moltes penúries i privacions que van haver de suportar aquells primers anys (sobretot econòmiques). Van recordar que el nostre poble veí del Prat (Pratdip) se’ls va portar molt bé amb elles quan molts cops els oferí el seu poliesportiu municipal per poder jugar partits de competició quan a Mont-roig no era possible. També ens recordaren situacions desagradables d’algun àrbitre masclista, alguns espectadors i també recordaren la rivalitat amb Vandellòs i Castellvell.

Prenent com arrencada el curs 1993-94, al pati de l’Escola, podem dir que, ben aviat, el futbol femení a Mont-roig arribarà als 30 anys de vida. Déu n’hi do!!

Una bona xerrada, del futbol femení, amb molt d’interès i aplaudiments dels presents.

Vista general a la Casa de Cultura
La Marta i l’ Aina desprès de la xerrada
Top