Ets aquí
Inici > General > Pedra seca > L’EQUIP DE GOVERN DE L’AJUNTAMENT DE MONT-ROIG MENYSPREA EL PATRIMONI DE LA PAGESIA

L’EQUIP DE GOVERN DE L’AJUNTAMENT DE MONT-ROIG MENYSPREA EL PATRIMONI DE LA PAGESIA

Grup Barracaire de Mont-roig – Centre Miró

04-10-2018

Les barraques de pedra seca són un element molt rellevant del patrimoni arquitectònic de la pagesia. Molt probablement el proper mes de novembre la UNESCO declararà, en primera convocatòria, l'”Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Si no fos el cas, sembla que ho seria en segona convocatòria el novembre del 2019.

El Grup Barracaire de Mont-roig del Camp va ser qui va coordinar i compilar la informació del dossier de la pedra seca a Catalunya a presentar a la UNESCO. Cal recordar que aquest mateix grup fou qui aconseguí (no pas l’Ajuntament) que cinc barraques del municipi fossin declarades “Bé cultural d’interès nacional” (BCIN), en la categoria de Zona d’Interès Etnològic. Això es va publicar el 19 d’abril de 2016 al Diari Oficial de la Generalitat (DOG). Aquestes barraques són les úniques construccions d’aquesta mena que tenen aquesta qualificació al Principat.

Quina ha estat la participació de l‘equip de govern de l’Ajuntament de Mont-roig en aquesta important distinció? Podríem dir que cap, però més exacta seria afirmar que va intentar que no fos concedida la catalogació de BCIN.

Anem a pams. Quan vam tenir elaborat el dossier de la proposta de BCIN, a mitjans de 2014, el vam presentar a la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat. Aquest expedient es va acceptar i es va publicar al DOG el 21 de novembre de 2014. Deia, entre d’altres coses, que calia “notificar aquesta resolució a les persones interessades, donar-ne trasllat a l’Ajuntament de Mont-roig del Camp…”.

Què va fer aleshores l‘equip de govern de l’Ajuntament de Mont-roig? Doncs, informar a la Generalitat que els plànols que s’annexaven a l’expedient no eren correctes. La Generalitat, després de comprovar la veracitat i idoneïtat dels plànols, va aprovar, tal com dèiem abans, la declaració de BCIN el 19 d’abril de 2016.

Què va fer l‘equip de govern de l’Ajuntament de Mont-roig al saber la declaració de BCIN? Res. No va donar les gràcies al Grup Barracaire de Mont-roig per haver aconseguit aquesta important distinció per al municipi.

Què li va costar a l’Ajuntament de Mont-roig la feina i tràmits previs a la declaració de BCIN? Zero euros. Mentre, alguns consells comarcals de Catalunya dediquen un considerable pressupost econòmic (calen varis professionals: arquitecte, etnògraf…) per preparar el dossier de declaració de BCIL (“Bé cultural d’interès local”), un estadi anterior al de BCIN de Mont-roig.

Què espera el Grup Barracaire de Mont-roig de l‘equip de govern de l’Ajuntament quan la UNESCO declari Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat “LArt de la pedra seca: coneixements i tècniques“? Doncs que no tinguin la gosadia d’intentar apropiar-s’ho. Que reconeguin la feina feta i en facin una significativa difusió. Amb això: ens darem per ben pagats!

Resum: Molt possiblement seran Patrimoni de la UNESCO i Mont-roig tindrà les cinc úniques barraques BCIN de Catalunya i no, precisament, gràcies a l’actual equip de govern del seu Ajuntament.

(continuarà)

20181004 Menyspreu al patrimoni de la pagesia

Top