Ets aquí
Inici > General > Noticiari > L’EMPRESA SUD-COREANA LOTTE ENERGY MATERIALS SPAIN PRESENTA A MONT-ROIG LA FUTURA FÀBRICA DE BATERIES

L’EMPRESA SUD-COREANA LOTTE ENERGY MATERIALS SPAIN PRESENTA A MONT-ROIG LA FUTURA FÀBRICA DE BATERIES

Miquel Anguera, “Beatet”

09-11-2023

El passat 23 d’octubre, dilluns, fou presentat al poliesportiu de Mont-roig el projecte de la futura fàbrica de bateries sud-coreana Lotte Energy Materials Spain, que, si Déu vol, es construirà als terrenys de la partida dels Comellarets.

En un poliesportiu ple (potser unes 500 persones o més), l’alcalde de Mont-roig i el director general de dita empresa asiàtica (Sr. Lim Taeil), acompanyats d’un traductor al català i coreà, van presentar l’empresa i el seu projecte per a Europa de la fabricació d’elecfoil (finíssimes làmines de coure essencials per a la fabricació de bateries per a cotxes elèctrics). 

Prèviament, a mitja tarda, dita presentació en roda de premsa es feu al Mas Miró per a tots els mitjans de comunicació i hi assistiren, també, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat l’H. Roger Torrent i el delegat del govern central a Catalunya, Sr. Carlos Prieto, davant d’unes 80 persones.

Allí es va informar que la inversió podria arribar als 1.200 milions d’euros si es duen a terme, com és previst de construir, 3 factories i no solament una, als terrenys esmentats. Les obres començaran a principis del proper 2024 i es preveu que ja produeixin elecfoil a la tardor del 2025, creant-se, de moment, uns 200 llocs de treball i una producció de 30.000 tones/any arribant-se, més tard, a les 100.000 amb les 3 factories. Tot això és la previsió, ara per ara…

No cal dir que força gent del municipi de Mont-roig està d’acord en la vinguda d’aquesta empresa, amb la corresponent creació de llocs de treball i la milionària inversió que farà l’empresa Lotte. Som molts els que estem d’acord en la implantació d’aquesta fàbrica a Mont-roig, faltaria més, però també estic d’acord en els interrogants que deixaren palès les preguntes que els assistents posaren a l’empresa i a l’alcaldia i que llurs respostes no acabaren de convèncer al públic assistent a l’acte de presentació. L’endemà mateix i en els següents dies, en diversos mitjans de comunicació (Diari de Tarragona, la Vanguardia, On Economia, 3/24, El Nacional.cat, Reus Digital i algun altre, segurament), +

anaren sortint les principals qüestions, a cops repetitives, dels assistents. Fins al dia de l’acte al poliesportiu, la informació sobre el tema que tenien alguns regidors/es i la gran majoria de la gent del carrer, tenint en compte els mesos que ja se sabia de la possible arribada d’aquesta empresa, era pràcticament, nul·la… només vaguetats…

Després de l’exposició i presentació de l’empresa coreana Lotte es passà a un torn obert de paraules on es feren una bona colla de preguntes al director general de l’empresa i al Sr. Alcalde sobre la futura fàbrica. Les preguntes més repetides foren sobre la poca transparència i informació sobre la futura factoria, sobre el gran consum d’aigua i també per la proximitat de la fàbrica a les cases de la urbanització del Club Mont-roig (uns 800 m aproximadament).  

També cal dir que hem llegit als mitjans que la gent, en general, no està en contra d’una empresa que inverteixi a Catalunya, que creï llocs de treball i riquesa, però no a qualsevol preu i, sobretot, quan la informació fins ara rebuda pel poble ha estat totalment insuficient. Tampoc no s’ha parlat de l’impacte en el futur de les generacions venidores i que el municipi canviarà molt, si tot tira endavant, i no s’ha aclarit res sobre l’habitatge, transport, escolarització, pagesia (aigua), impacte visual, aigües residuals… El director de l’ACA encara no sabia d’on es sol·licitaria l’aigua. Encara que vingui de l’Ebre i si s’allarga, com sembla, la sequera, què passarà?? Aleshores de l’aqüífer?? Tampoc no s’ha parlat del risc 6 (el màxim)  d’accident químic o de la contaminació… Quants llocs de treball per a la gent del municipi??  Qui ho gestionarà?? I sobre el model econòmic de Mont-roig?? Fins ara no s’ha vist cap pla d’habitatge per al futur immediat i això també preocupa, i molt, la societat mont-rogenca amb l’agreujant, a més, que a Mont-roig no hi ha pisos de lloguer, ni tampoc perspectives per millorar l’actual situació…

Potser les entitats més crítiques per la manca d’informació han estat i són, la urbanització del Club Mont-roig, el Grup Ecologista l’Escurçó, alguns empresaris i comerciants i, sobretot la nova Plataforma Defensa Mont-roig, amb més de 30 membres que ja han presentat al·legacions al projecte de l’empresa sud-coreana. No cal dir, tampoc, el bon nombre de veïns de Mont-roig que es mostra molt crític, també, amb la manca d’informació per part de l’Ajuntament i la tardança en donar els permisos d’obres i activitats. També hem pogut llegir que es critica les “pressions” a alguns propietaris de terrenys on es pensa ubicar les plaques fotovoltaiques necessàries per a l’energia de la factoria de Lotte. Vora una vintena les preguntes foren les que dones i homes van fer públiques en l’acte de presentació del passat dilluns 23 d’octubre.

El Sr. Alcalde es mostrà més optimista que molts dels presents en la presentació del projecte de Lotte, dient als mitjans de comunicació que el passat 23 d’octubre es va aclarir pràcticament tot i que no ha faltat informació, també va indicar que es reunirà amb els veïns del Club Mont-roig, en pocs dies.

També sabem que s’ha publicat l’arribada de 18,2 M€ de fons de la UE que estan inclosos en el Perte de Seat-Volkswagen i que tot el projecte serien 441.400 m2 de superfícies. Tampoc no es parlà sobre el tractament fiscal a l’empresa, ni de la modificació del POUM, ni d’alçades de la factoria (es parla que poden arribar a 25 m).

Resumint, diríem que aquell acte de presentació era necessari, que va estar bé, però que no fou suficient, ni de bon tros, i que moltes preguntes encara no foren contestades convenientment i no fou per manca de temps. Del Plaseqta ningú no en parlà, tampoc. Tenim entès que no està al dia. I doncs?? 

Al final, l’acte clogué amb un petit refrigeri i cava per als assistents i direm que un bus ha portat gent de Miami i les urbanitzacions a la xerrada del poliesportiu de Mont-roig.

Estarem amatents a les notícies que vagin sortint d’aquest projecte tan important.

Imatge del públic assistent a la presentació
Cartell de la presentació de Lotte
Top