Ets aquí
Inici > General > Noticiari > LA MISSA MAJOR I LA MISSA DEL GALL ÉS MËS QUE RELIGIÓ

LA MISSA MAJOR I LA MISSA DEL GALL ÉS MËS QUE RELIGIÓ

Miquel Anguera, “Beatet”

18-12-2023

Ja ho vaig veure (millor dit: no ho vaig veure), a  la Festa Major, i ara tampoc ho he vist en el programa de les festes de Nadal. Sembla ser que, per ordre del Sr. Alcalde, és prohibit de posar al programa de les festes del municipi l’horari de qualsevol acte que tingui tuf de religió, com l’hora de la Missa del Gall i la Missa Major.

Des de l’any 1961, per Sant Isidre, es tria la pubilla de Mont-roig i es celebrava la festa de la pagesia, amb l’anada a la parròquia del nostre patró, Sant Miquel, amb el seguici de la Junta de la Cooperativa, les autoritats municipals, amb les pubilles, gegants, grallers i el poble. Doncs això ja s’ha acabat per voluntat municipal i ara anem a l’antic camp de futbol, per no haver d’anar a l’església. Tan greu és continuar amb les tradicions de més de 60 anys?? Per què aquest canvi no demanat pel poble??

 M’agradaria recordar que la Missa del Gall és una tradició secular establerta pel papa Sixte III i Sant Miquel, patró de Mont-roig es celebra, com a mínim, des del 1634.

Això no va de religió. Això va de tradició popular i l’alcalde hauria de saber discernir-ho, com sí que ha fet l’alcalde de BCN, Sr. Collboni, del seu mateix partit, per cert.

Als qui ens agraden les tradicions populars poc ens importa anar o no a Missa, ser creients o no, però tenim el dret de veure-ho al programa. Després ja decidirem on anar.

I per coherència municipal, ara el Sr. Alcalde deurà eliminar el concurs de pessebres, l’enllumenat de Nadal, i deurà treure la festa de Sant Josep, Sant Jaume, la Mare de Déu de la Roca, Sant Miquel… i també deurà treure les plaques dels carrers del Bisbe Macià, Sant Antoni, Sant Miquel, Mare de Déu de la Roca… De la recepció a les Maria de la Roca, què en farem?? Prohibirem tocar les campanes per als enterraments a la parròquia, oi? Perquè, òbviament, tot això també té tuf de religió…

És més, per què hem de reparar les humitats de l’Ermita, si el nostre santuari és un lloc religiós?? O potser no?? També haurem de prohibir fer cagar el tió i cantar nadales perquè és una tradició amb tuf de religió?? O potser, això sí, que la Casa de la Vila s’ho mira com quelcom tradicional i popular??

No deixar posar l’horari dels actes religiosos al programa de Nadal és una decisió absurda i de cacic. Amb tanta democràcia, transparència i participació ciutadana, s’hauria de preguntar a la ciutadania si hi està d’acord, no?? Ningú, a qui ho hem preguntat, no troba bé aquesta supressió innecessària. Això fa tuf d’una altra alcaldada, sens dubte!! La ignorància continua essent molt agosarada!! Ressò mont-rogenc us adjunta la informació de les festes de Nadal que la Casa de la Vila us nega.

I, perquè el Sr. Alcalde vegi que no és res personal, li desitgem un bon Nadal, un venturós 2024 i, sobretot, que s’acabin les guerres!!

.

.

.

Top