Ets aquí
Inici > General > Món Municipal > LA “CRUZ DE LOS CAÍDOS”, DE SAVIS ÉS RECTIFICAR… (2)

LA “CRUZ DE LOS CAÍDOS”, DE SAVIS ÉS RECTIFICAR… (2)

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Miquel Anguera “Beatet”

21-11-2015

La Cruz de los Caídos (només d’un bàndol, però) restava desmuntada a la deixalleria municipal dels Comellarets des de feia uns 10 anys. Dita creu es trobava al cementiri municipal des feia bastants anys i calgué desmuntar-la perquè els nínxols del cementiri s’estaven exhaurint i calia, urgentment, construir-ne uns quants de nous (després vingué l’ampliació del cementiri. Tot això, succeí als primers anys del segle XXI). Desmuntada la creu, es va dipositar als terrenys de la deixalleria dels Comellarets. Poc després, l’any 2007 s’aprovà la Llei de Memòria Històrica (que prohibeix exhibir monuments franquistes en espais públics) i, òbviament, ja no es parlà més de retornar-la al seu lloc anterior, el cementiri).

Vet aquí, però, que al mes de juliol, poc després de la constitució del nou Consistori de Mont-roig (mandat 2015-2019), hom advertí que la les pedres que formaren la “Cruz de los Caídos” (només d’un bàndol, però) havien aparegut al cementiri municipal, a la part que fou ampliada farà uns deu anys. Els més grans recordaran que dita creu es va construir (obligatòriament), poc després de la Guerra Civil i haurà estat gairebé 7 dècades entre la plaça de l’Església (mossèn Gaietà Ivern), la plaça Nova (Miramar) i el cementiri. Què es volia fer amb les pedres d’aquesta creu? Novament muntar-la al cementiri, en contra de la Llei de Memòria Històrica? Tornar a recordar-nos una guerra que mai havia d’haver començat? De fet, als Plens de setembre i octubre, malgrat les preguntes d’Esquerra, cap membre de l’equip de govern no ho va pas aclarir.

Es preguntà (9 de setembre), què hi feia, altre cop, aquella creu al cementiri i qui havia donat l’ordre del trasllat, tota vegada que no s’havia trobat cap ordre de treball (per escrit, és clar) a EMOMSA. El Sr. Alcalde digué que desconeixia aquest tema (i jo me’l crec). Cap altre regidor de l’equip de govern no digué res al respecte, tot i que hi ha una aposta guanyadora per saber quin regidor havia donat l’ordre de trasllat (verbal, és clar).

Al Plenari del 14 d’octubre, ERC tornà a preguntar sobre el tema de l’aparició de la creu al cementiri i, com a l’anterior Ple, no es pogué esbrinar qui n’havia ordenat el trasllat. El passat dimarts 10 de novembre, vigília del Plenari de l‘esmentat mes, les pedres de la creu, després de poc més de 3 mesos de permanència al lloc sant, sense saber com, ni per què, ni per qui, van desaparèixer del cementiri, on havien estat furtivament dipositades.

I el nostre cementiri, que des l’any 1862 vetlla l’etern descans dels nostres difunts, torna a estar en pau amb l’entorn i en silenci amb la nostra història. Aquesta creu, altre cop desapareguda (feliçment)t, sempre ens ha recordat aquell cop d’estat que ens portà a tan terrible guerra fratricida. Dissortadament, però, aquell colpista del nord-oest de la pell de brau, iniciador de la contesa, encara té els seus hereus i seguidors.

I perquè de savis és rectificar, em congratulo que el Sr. Alcalde, hagi sabut deixar les coses com estaven, en pau, i d’acord amb la Llei de Memòria Històrica de 2007.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

La creu davant l'ésglésia
La creu davant l’ésglésia

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

La creu a la plaça Nova (ara plaça Miramar)
La creu a la plaça Nova (ara plaça Miramar)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Pedres de la creu al cementiri
Pedres de la creu al cementiri

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

pdf

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Top