Ets aquí
Inici > General > Col·laboracions > ELS AMICS NORMANDS DE CAUDEBEC TORNEN PER LA 4 TERMES

ELS AMICS NORMANDS DE CAUDEBEC TORNEN PER LA 4 TERMES

Miquel Anguera, “Beatet”

21-02-2022

Amb l’excepció de l’any passat per la Covid-19 i des del 2009 (any del nostre agermanament), la vila de Caudebec-les-Elbéuf  “envia” un grup d’atletes d’aquella localitat de Normandia (França), per córrer o caminar la cursa dels 4 Termes que el C.E. l’Areny i l’Escola d’Atletisme Mont-roig organitza pels 4 termes de Mont-roig, Vilanova d’Escornalbou, Colldejou i el Prat (Pratdip). Abans que es celebrés la 4T, també venien i anàvem a córrer les mitges maratons de Tarragona i Cambrils. S’estaven i s’hostatjaven a la nostra Ermita de la Mare de Déu de la Roca (això no ha canviat). Un lloc que troben preciós i que contrasta fortament amb el paisatge verd i pla del seu  preciós país de Normandia.

Enguany han estat set els atletes que han vingut (una dona i sis homes) i han pogut gaudir altre cop de la cursa, de la nostra gastronomia i del turisme a Mont-roig i al Camp de Tarragona. Després de la cursa se’ls va fer pujar al podi del poliesportiu per rebre l’aplaudiment de tothom per la seva fidelitat i se’ls oferí un petit record del C.E. l’Areny. Tots ells estan afiliats al seu club d’atletisme RCCCA de Caudebec.

Tal com hem dit, des del setembre de 2009 que estem agermanats amb aquesta localitat de Normandia i, en un principi, es van fer una bona colla d’activitats culturals després de l’agermanament entre Mont-roig i Caudebec, intercanvi de llibres, música, visita dels gegants Miquel i Roca de la Colla Gegantera del Barri dels 6 Carrers, amb els Grallers de Mont-roig, també del Coro Rociero de Miami, calçotada… i també vam començar a parlar de la possibilitat d’intercanvi de les escoles i instituts del nostre municipi i de Caudebec, però, dissortadament, aquest tema es va anar deixant i només resta aquesta relació esportiva de cada any per córrer la cursa dels 4 Termes, tot i ser a nivell individual i no pas a nivell de l’agermanament que tenim signat.

Molt abans que amb nosaltres, els amics normands ja feia i fa molts anys que tenen intercanvis amb anglesos, alemanys, italians, txecs… i els darrers vam ser nosaltres. Aquests intercanvis internacionals són molt interessants a tots nivells i són una font de cultura molt enriquidora que jo crec que s’haurien de potenciar i reprendre, sobretot a nivell escolar i d’institut. El saber no ocupa lloc i, tot i saber que el francès i el castellà no són pas les primeres llengües estrangeres, conèixer d’altres idiomes d’altres països és un preuat plus que tots els joves haurien de desitjar tenir.

Ja sé que la meva idea “restarà a la lleixa de l’oblit”, però no em puc estar de dir-ho, perquè les experiències que força gent de Mont-roig vam tenir amb França, Alemanya i Suïssa no les oblidarem mai. Només cal preguntar-ho als qui les vam poder compartir.

Els normands en acabar la 4 Termes
En Pascal durant la cursa
Al podi rebent els aplaudements dels presents
Top