Miquel Anguera, “Beatet”
23-12-2023
A tocar d’acabar el 1r trimestre del curs 2023-24, els professors de 2n d’ESO del nostre institut Antoni Ballester van donar una volta per Mont-roig, resseguint una mica la nostra Vila, visitant llocs medievals i actuals. Aquesta sortida era una de les activitats d’aquest 1r trimestre, anomenada “Àmbits” i que comprèn Socials, castellà i Física i Química i que es dugué a terme el passat divendres 15 de desembre, al matí.
Un grup de 40 alumnes, aproximadament, més 4 professors: la Conxi, Sergi, Luis Alberto i Francesc i un servidor com a invitat.
Em vaig fixar que, al rebedor de l’INS, hi ha una ornamentació amb motius nadalencs i cal dir que foren elaborats pels alumnes de 3r i 4t d’ESO. El dia fou ventós i, progressivament, anà amainant durant el matí.
L’excursió començà enfilant la riera de Vilanova i el barranc del Primer Pont (de l’Horta), passant per la ex-Cooperativa Agrícola i fins al rentador. Allí s’esmorzà i es feu un treball de càlcul al rentador (els metres cúbics d’aigua, quan n’hi havia) i se’ls explicà què era una comuna (precursora dels actuals vàters). També se’ls explicà què era i és la mina de l’Horta, actualment estroncada. Vam passar pel corredor que mena al carrer de Riba i Mestre i els seus contraforts. Ens paràrem a la plaça de J. Miró, els vam explicar una mica la història de l’Església Vella, el seu cementiri, el refugi antiaeri de l’any 1938 de la Guerra Civil (sorprenentment encara no visitable), l’antiga presó i, vam poder admirar la grandesa de l’església parroquial amb les extraordinàries pintures del gran pintor targarí Jaume Minguell (1959-1971), amb una breu explicació del professor Ignasi. A la plaça Mn. Gaietà Ivern els alumnes acabaren els treballs de recerca del casc antic, amb les seves preguntes i responent una enquesta. Amb moltes fotos es va acabar anant cap al parc Maria Martori, des d’on s’anà, previ reagrupament, cap a l’INS Antoni Ballester.
Un matí ben aprofitat que serví per conèixer, un xic més, el casc antic de Mont-roig i la seva gran església. Els professors de l’INS van donar, i reiteren les gràcies, a mossèn Amador Canaldas, pel seu temps i generositat.
.
.
.
.