Ets aquí
Inici > General > Miró i Mont-roig > “EL PAISATGE DELS GENIS” ES VA IMPULSAR DES DE MONT-ROIG

“EL PAISATGE DELS GENIS” ES VA IMPULSAR DES DE MONT-ROIG

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Martí Rom

www.martirom.cat

13-01-2017

El dissabte 12 de març de 2005 havíem inaugurat la segona fase del Centre Miró, amb tot el conjunt expositiu i volíem donar-li una major projecció exterior. Així doncs, el 13 de maig de 2006 ens vàrem donat d’alta a la “Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana” i el 16 de juliol de 2008 al “Club de Turisme Cultural” de “l’Agència Catalana de Turisme” de la Generalitat. Per un costat, volíem evidenciar que el Centre Miró era un centre d’estudis de l’obra de Joan Miró respecte a Mont-roig i, per l’altre, ens adheríem a la plataforma de difusió turística cultural de Catalunya. Com a centre d’estudis hem elaborat una munió de textos sobre la relació Miró / Mont-roig que hem publicat a “Ressò mont-rogenc” i, després, hem col·locat al nostre web.

Vam pensar en articular una altra possibilitat: que agrupés alguns espais expositius (semblants al Centre Miró) de la demarcació de Tarragona. Tenia com a referent la ruta de Van Gogh de Saint-Rémy a la Provença (França), que havia visitat el 2004.

Des de feia anys teníem contacte amb els amics del Centre Picasso d’Horta de Sant Joan. De fet, la gènesi del nostre Centre Miró deu molt als companys d’Horta. Jo mateix havia fet, el 2004, el documental “Horta: recapta picassiana” (45 minuts) on es reflecteix la relació de Picasso amb aquell poble de la Terra Alta. Als inicis del Centre Miró, el 2006, ja vam editar un díptic conjuntament amb el Centre Picasso d’Horta, per promocionar els dos centres. Aquesta col·laboració es va ampliar organitzant una exposició conjunta, “Picasso i Miró: G + G” (la primera “G” és del ganivet / navalla de Picasso a Horta, la segona és de la garrofa de Miró i de Mont-roig). L’exposició es va fer el 2007, primer a Horta (del 14 de juliol al 15 d’agost) i després a Mont-roig (del 18 d’agost al 23 de desembre). Aquesta va ser la primera d’una sèrie d’exposicions produïdes pel propi Centre Miró.

Amb quins altres centre expositius podíem sumar esforços? Aquell mateix 2007, el 27 d’abril, inaugurava a Reus el Gaudí Centre. També coneixíem, d’anar-lo a visitar, el Museu Pau Casals del Vendrell. A la primavera del 2008, jo havia trobat casualment a Barcelona la responsable d’aquest museu i ja li vaig avançar la idea; vam quedar que a l’estiu ens veuríem. Vam aprofitar la inauguració, a la sala polivalent del Museu Pau Casals, l’exposició “Barraques de la Bisbal del Penedès” per anar al Vendrell. A més, casualment aquell 16 de juliol actuava allà el grup “Txalaparta”, amb el Guillem Anguera. L’octubre del 2007, dit grup ja havia actuat a la “IV Trobada d’estudi per a la preservació del patrimoni en pedra seca als Països Catalans”, a Sitges. Allà l’Esther Bargalló i jo mateix vam comentar la proposta de treballar conjuntament en la difusió d’alguns centres de la demarcació de Tarragona. Sols restava anar un dia a Reus i telefonar els companys d’Horta. Tothom va estar d’acord en fer alguna reunió exploratòria.

Jo recordava un anunci, a tota pàgina, que havia vist al diari “El País”, a la secció “El Viajero”. Com tantes altres coses, l’havia guardat. S’hi veia una parella d’esquena, ell amb un nen a coll, caminant per l’arena de la platja i apropant-se a la platja. El titular era: “Enséñales a tus hijos el sol que vio Miró”. A sota un curt text començava: “Puro, grande, mediterráneo, rojo, amarillo, rotundo. El sol que inspiró los soles de Miró en sus primeros años en tierras de Tarragona es el mismo que hoy da luz a la Costa Daurada”. I a sota, en lletres grans: “Costa Daurada, una mirada genial”.

La proposta seria la ruta de “El paisatge dels genis”: Pau Casals i El Vendrell, Antoni Gaudí i Reus, Joan Miró i Mont-roig i Pablo Picasso i Horta de Sant Joan.

Vam convocar la primera reunió el 14 de gener de 2009, a Reus, a la seu del Patronat de Turisme. Els participants varen ser: Josep Maria Cabré (Director de Reus Turisme), Dominique Ruiz (Reus Turisme), Àngels Turdiu (Regidora de Turisme del Vendrell), Carme Sivill (Turisme del Vendrell), Núria Ballester (Museu Vil·la Pau Casals del Vendrell), Elias Gaston (Centre Picasso d’Horta de Sant Joan), Miriam Munté (Turisme de Mont-roig) i Martí Rom (Centre Miró de Mont-roig).

Els acords foren: coordinar una campanya promocional dels quatre centres museístics, crear una imatge identificativa de la ruta, editar un fulletó i un web de la ruta, definir un tiquet conjunt per a la visita als quatre centres (seria la “Targeta genial”), demanar una reunió amb l’Octavi Bono del Patronat de Turisme “Costa Daurada” de la Diputació de Tarragona (actual Director General de Turisme de la Generalitat) per tal que assumeixin la proposta, demanar suport a l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat (es formalitzaria el setembre de 2010), i a les reunions hi participaran els representants dels centres i regidories de Turisme de cada localitat.

En els següents mesos es varen fer reunions a Horta de Sant Joan (20 d’agost), El Vendrell (22 de setembre de 2009), a l’Escola Universitària de Turisme i Oci de Vila-seca (22 d’octubre i 12 de novembre). Els participants de Mont-roig foren el Miquel Anguera (primer tinent d’alcalde des del 2007) i Martí Rom. En aquestes reunions ja hi va participar Jaume Salvat que anava a liderar el projecte per part de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Es va analitzar, entre d’altres, propostes semblants a d’altres indrets i es va informar de les dades de visitants i vendes de productes de cada centre. Es va decidir assumir el títol de “Ruta del paisatge dels genis”. Calia signar un conveni de col·laboració entre els municipis i cercar el suport institucional, principalment de la Diputació de Tarragona. Aquesta era una proposta de promoció de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, que complementava la ja existent “Ruta del Cister” amb els monestir de Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges. També es va pensar en organitzar “Esdeveniments genials”.

Tots aquests aspectes es concretaven en un document realitzat per la URV. Calia crear una oficina tècnica per a la gestió del projecte que podria estar localitzada al Parc Tecnològic del Turisme i de l’Oci de la URV, que s’anava a posar en funcionament. La responsable de l’oficina tècnica seria l’Eva Martínez.

Es va fer la presentació als regidors de Turisme de cada localitat a finals de 2009 i la presentació pública, amb les institucions participants, al Palau Bofarull de Reus, a inicis de 2010.

L’Ajuntament de Mont-roig va aprovar, el 24 de febrer de 2010, un conveni de col·laboració entre el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan, el Patronat Municipal de Turisme de Reus i el Patronat Municipal de Turisme del Vendrell.

A partir d’aleshores van començar a publicar-se a la premsa diversos textos sobre “La ruta del paisatge dels genis”. El primer fou al “Diari de Tarragona” el 23 de març de 2010: “Los escenarios de Gaudí, Picasso, Miró i Casals, polos de atracción turística”. També se’n va fer ressò el diari econòmic “Expansión” (tota una pàgina): “Tarragona crea la ruta del paisaje de los genios”.

Finalment, el 13 de juliol de 2010 es va fer la presentació pública al Palau Bofarull de Reus. Prèviament, el diari “El Punt”, del 7 de juliol, avançava la informació: “Genis del sud”. A “Ressò mont-rogenc” núm. 115, pàg. 32, hi vam publicar una extensa informació. En aquell acte, els signants foren: Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona, Joan Aregio, president del Patronat de Turisme de la Diputació, Lluís Miquel Pérez, alcalde de Reus, Benet Jané, alcalde del Vendrell, Fran Morancho, alcalde de Mont-roig i Àngel Ferràs, alcalde d’Horta de Sant Joan. També hi van assistir Miquel Anguera, primer tinent d’alcalde, i Martí Rom, President del Centre Miró.

A l’endemà, entre d’altres, “Diari de Tarragona” i “El Punt” publicaven la notícia: “Reus, El Vendrell, Mont-roig y Horta unen su oferta turística. El paisatge dels genis ya es una realidad” i “Quatre genis, un paisatge”.

Es varen celebrar d’altres reunions: 29 de juliol i 16 de novembre de 2010, amb la participació de Miquel Anguera, per iniciar la posada en marxa del projecte. Enmig es va fer la presentació de la “Ruta del paisatge del genis” al sector turístic al Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci a la URV (Vila-seca). Hi ha la crònica a “Ressò mont-rogenc” núm. 116, pàg. 39. Per l’Ajuntament de Mont-roig hi va participar Toni Vernet, regidor de Turisme. El “Diari de Tarragona” de l’1 de febrer de 2011 tornaria a publicar una pàgina d’informació: “Paisatges genials”.

L’any 2011, amb les eleccions municipals al mes de maig, va suposar una aturada en l’inici de la implantació de la proposta. Malgrat tot, a l’abril, es va fer un primer disseny del fulletó.

El 27 de setembre de 2011, a la seu de la Diputació de Tarragona i amb representació de tots quatre ajuntaments, el projecte fou presentat a tota la premsa. Hi van participar l’alcalde Ferran Pellicer i el regidor de Turisme Francisco Chamizo. També hi assistírem membres del Centre Miró. Podeu trobar la crònica a “Ressò mont-rogenc” núm. 120, pàg. 5. El “Diari de Tarragona” del 28 de setembre publicava tota una pàgina: “Gaudí, Miró, Casals y Picasso, juntos en una nueva ruta turística” i “La Vanguardia”, a la secció de Tarragona, dues pàgines: “Viatge per la inspiració dels genis”.

Es pot considerar que aquella proposta que va sorgir l’estiu de 2008, finalment es posava en pràctica a partir d’inicis de 2012. El gener de 2012 es va publicar el fulletó definitiu, se’n varen distribuir 10.000 exemplars, després 25.000 més, i es va publicar el web (http://elpaisatgedelsgenis.cat/). A la revista “Viajeros”, de l’abril de 2012, eren vàries pàgines: “Paisajes con figura en la Costa Daurada”. Al “Diari de Tarragona”, del 15 de juliol de 2012, dues pàgines: “Pueblos con artista”.

Resumint: el 2011 es va tancar la creació del producte turístic cultural, el 2012 es va treballar en la seva difusió i el 2013 en la comercialització. A partir d’aleshores es van organitzar visites amb periodistes de mitjans especialitzats, als esmentats quatre centres.

El 8 de juny de 2014 es va organitzar el “Dia genial”, visites amb preu especial als centres de la ruta. El “Diari de Tarragona” deia: “De ruta con cuatro genios”. “El Punt Avui”, del 10 de setembre de 2014, publicava: “El paisatge dels genis es fa gran”.

Aquest any 2016 s’ha fet per primer cop el dia dels “Petits grans genis”, al Centre Miró ha sigut el diumenge 30 d’octubre. També s’ha fet al Vendrell, Reus i Horta de Sant Joan. A Mont-roig tenia la denominació de “Jocs mironians” i el preu d’inscripció era de dos euros. Teniu la notícia en aquest mateix web, publicada el 18 d’octubre i el 2 de novembre.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

pdg_fulleto_ok

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

2 4 G imatge 2

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

3 1 DSC_0069 p

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

4 3 DSC_0122 p

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Icona PDF

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Top