Ets aquí
Inici > General > Noticiari > EL NOSTRE BALL DE COQUES TORNA A BALLAR-SE PER LA F. MAJOR

EL NOSTRE BALL DE COQUES TORNA A BALLAR-SE PER LA F. MAJOR

Miquel Anguera, “Beatet”

07-10-2022

Una setmana després de la festivitat de la nostra patrona, la Mare de Déu de la Roca (8 de setembre), escrivíem que la nostra mainada obtingué molts aplaudiments en la ballada del Ball de Coques de Mont-roig que feren a la plaça de l’Ermita, per celebrar el 30è aniversari de la seva recuperació, i agrair a les persones i entitat que ho feren possible, l’any 1992.

Doncs bé, el diumenge 2 d’octubre es tornà a ballar 3 cops a la plaça de Mn. Gaietà Ivern (pl. Església), en el marc de la Festa Major i el mercat de Sant Miquel, ple d’artesania i gastronomia. Com a l’Ermita, fou un gran èxit de la mainada amb molt de públic. Les/els nostres joves balladors, ja amb els nervis fora, van tornar a fer aplaudir a tots els presents: pares, mares, avis, oncles i públic en general, doncs potser a partir d’ara ja serà més fàcil crear una bona pedrera de balladores/ors i recuperar, definitivament, la nostrada dansa mont-rogenca. No oblidem que el 2017 la jota de Mont-roig fou declarat per l’Ajuntament de la Vila BCIL (Bé Cultural d’Interès Local).

No voldria acabar l’escrit sense recordar les persones que van fer possible recuperar aquesta dansa que, com a mínim, ja té més de 200 anys d’història i sabem que ja era ballada pels nostres avantpassats, el 1816. Tots tres ja no estan entre nosaltres (qepr):

Josep Bargalló i Badia, el folklorista reusenc que, amb la seva tossuderia de 14 anys va aconseguir recuperar balls i danses dels nostres pobles i comarques que, actualment, ja estarien perduts definitivament.

Pepeta Compte i Aragonès, “Bato”, que ens va transmetre la coreografia de quan ella el ballava abans de la guerra del 1936-39.

Baptista Nogués i Grifoll, “Melitino”, que guardava la partitura musical del Ball de Coques i això ens permeté de poder-la fer harmonitzar per a cobla, el 1992.

L’Associació de Veïns Muntanya Roja, que vam agafar el testimoni del Josep Bargalló, vam aprendre el ball i l’hem anat transmetent tant com hem pogut, especialment a les escoles i als veïns que ho han desitjat (M. Pilar Just i Alsina i enguany amb la col·laboració de la Neus Robert).

I per acabar, el Grup Sardanista Rotllana Mont-rogenca i el Patronat Mare de Déu de la Roca (Maria Neus Mendoza i Aguiló) que van agafar també el testimoni del Ball de Coques i treballen, com les que més, per aconseguir que el nostre Ball de Coques perduri en el temps. Visca Mont-roig!!!

.

.

Top