Ets aquí
Inici > General > Noticiari > EL NOSTRE BALL DE COQUES DECLARAT, PER L’AJUNTAMENT DE MONT-ROIG, BÉ CULTURAL D’INTERÈS LOCAL (BCIL), COM A ELEMENT FESTIU

EL NOSTRE BALL DE COQUES DECLARAT, PER L’AJUNTAMENT DE MONT-ROIG, BÉ CULTURAL D’INTERÈS LOCAL (BCIL), COM A ELEMENT FESTIU

Miquel Anguera, “Beatet”

16-06-2017

El quart punt de l’ordre del dia del passat ple ordinari del 14 de juny era aprovar, si s’esqueia, el Ball de Coques de Mont-roig com a bé cultural d’interès local (BCIL), en l’apartat d’element festiu.

Fou aprovat per unanimitat dels 16 regidors/res presents del nostre Consistori. Era el mes de març quan la nostra Associació de Veïns Muntanya Roja (AVMR), d’acord amb el grup sardanista local Rotllana Mont-rogenca, vam decidir de demanar al Plenari que, si hi estaven d’acord, cataloguessin la nostra jota de Mont-roig com a BCIL, en arribar als 25 de la seva recuperació.

La regidora de Cultura ho va presentar al ple fent un brevíssim resum del recorregut d’aquesta petició, explicant que havia estat l’AVMR qui ho havia proposat i que era un ball de coques documentat feia més de 200 anys i que, donat que enguany s’acompliran 25 anys de la seva recuperació, crèiem adient la catalogació d’aquesta jota popular com a BCIL. La documentació aportada per la nostra entitat cultural era molt àmplia: 1r: exposició escrita de la història del ball, 2n: fotografies de diaris del segle XIX on es demostra que el Ball de Coques ja es ballava aleshores, 3r: descripció exhaustiva de com es ballava la jota, 4t: repercussió social i cultural del ball (festes populars, escola, jornades culturals, aprenentatge, etc.) i 5è: moltes imatges i vídeos des del 1992 (any de la recuperació) fins al dia d’avui.

Dins d’aquest dossier de petició de BCIL, es va fer palès l’agraïment de la nostra AVMR al folklorista Josep Bargalló i Badia, de Reus que, gràcies al seu intens treball de recerca pels pobles de les nostres comarques (14 anys), es va aconseguir recuperar aquesta nostrada jota, tan bonica, amb l’ajut de diverses persones grans de Mont-roig que el 1987 van reunir-se a la Casa de la Vila amb el Josep Bargalló i pogueren fer memòria de com el ballaven abans de la Guerra Civil i mostrar-li-ho. Especial record pel treball del Baptista Nogués “Melitino” i la Pepeta Compte “Batu” (que hi van aportar la partitura musical i coreografia, respectivament). També volem agrair al grup sardanista la Rotllana Mont-rogenca el seu valuós ajut en fer possible, cada any amb els seus assajos i participació, la ballada del Ball de Coques a l’Ermita i, molt especialment, a la M. Neus Mendoza.

I per acabar, a part de l’agraïment als regidors/res del nostre Consistori que han sabut valorar la importància d’aquest element festiu com a patrimoni heretat dels nostres avantpassats, també indicarem que el nostre Ball de Coques és dels pocs que s’han conservat a la nostra comarca (música i coreografia) i l’únic que encara es balla al Baix Camp. Estem orgullosos que el nostre Ball sigui bé cultural d’interès local i ens encoratja a treballar perquè duri molts més anys.

20170616 Ball de Coques BCIL

Top