Ets aquí
Inici > General > Noticiari > EL MONT-ROGENC JOSEP M. GRAN I CIRERA, NOU BEAT MÀRTIR

EL MONT-ROGENC JOSEP M. GRAN I CIRERA, NOU BEAT MÀRTIR

Miquel Anguera, “Beatet”

30-01-2020

El proppassat 27 de gener, la revista Catalunya Religió, D11, publicava, entre d’altres coses, que Catalunya tenia 4 nous màrtirs catalans. Entre ells, el mont-rogenc Josep M. Gran i Cirera, amb arrels riudomenques, que ha estat reconegut pel Papa Francesc nou beat màrtir (document signat el 23 del present gener), dins de la causa amb 10 persones màrtirs (3 religiosos i 7 laics).

Josep M. Gran i Cirera, fou assassinat l’any 1980 a Guatemala per les forces paramilitars del govern. Era sacerdot i missioner del Sagrat Cor. A Mont-roig encara hi viu bona part de la seva família i molts sabreu que hi té un carrer dedicat des del 1980, any en què fou assassinat. Abans, l’esmentat carrer s’anomenava carrer del Forn i, més antigament, carrer del Rodet, al casc antic. La nostra Associació de Veïns Muntanya Roja fou qui recollí signatures entre els veïns pel canvi de nom del carrer que l’Ajuntament aprovà.  

El nou beat fou assassinat, més que pel fet de ser missioner, que també, perquè defensava els drets humans entre els indígenes guatemalencs. Junt amb ell i dos religiosos més, set laics indígenes també moriren assassinats per les hordes paramilitars, aquell fatídic 4 de juny de 1980 a la localitat de San Gaspar de Chajul, on havia estat destinat l’any 1978.

En Josep Maria Gran i Cirera havia nascut a Barcelona l’any 1945, era perit industrial i, els que ja som una mica grans, el recordem d’algun cop que havia vingut a Mont-roig a veure la seva família. El seu cos descansa a Chajul.

Josep Maria, descansa en pau!!  

Josep M. Gran i Cirera
Top