Ets aquí
Inici > General > Noticiari > EL LLIBRE “LO CARRASCLET, CRÒNICA D’UN IRREDUCTIBLE, 1687-1743”, DE JAUME BORRÀS I GALCERAN, PRESENT A LA FIRA DEL LLIBRE D’ELNA

EL LLIBRE “LO CARRASCLET, CRÒNICA D’UN IRREDUCTIBLE, 1687-1743”, DE JAUME BORRÀS I GALCERAN, PRESENT A LA FIRA DEL LLIBRE D’ELNA

Miquel Anguera, “Beatet”

03-05-2024

Segons hem pogut llegir a la Revista Cambrils, en Jaume Borràs i Galceran, llicenciat en Geografia i Història, jubilat, i que fou professor de Socials al nostre institut Antoni Ballester durant força anys, continua amb una activitat frenètica i divulgadora de la nostra història, i que sovint podem escoltar a Mont-roig i a Montbrió en les seves conegudes xerrades, cursets d’història, etc. El passat 27 d’abril, festivitat de la nostra patrona la Mare de Déu de Montserrat, va presentar el seu darrer llibre “Lo Carrasclet, crònica d’un irreductible (1687-1743)” a la Fira del Llibre d’Elna (Catalunya Nord).

La Fira del llibre es va desenvolupar al claustre de la catedral de l’estimada localitat del Nord del Principat i pel que comenta la Revista Cambrils, el llibre del Jaume Borràs fou dels pocs que es podien trobar en català a l’esmentada mostra (això seria un altre tema). També la mateixa revista ens recorda els lligams que l’alcalde d’Elna té amb Jaume Borràs i amb Montbrió perquè no podem oblidar que la màxima autoritat d’aquella vila, Nicolás Garcia, és descendent de Montbrió, la vila veïna, com també Cambrils i Mont-roig i que encara hi té diversos familiars.

Recordarem també que el llibre sobre el nostre heroi austriacista, lo Carrasclet – Pere Joan Barceló i Anguera- nascut a Capçanes (Priorat) i que va plantar cara a les tropes borbòniques de Felip V (que tenia el nostre Carrasclet com a enemic públic) tenia parents també a Mont-roig i, actualment, descendents encara.

L’esmentat llibre també fou presentat a la nostra Vila, ja fa uns mesos, així com també a moltes localitats de les nostres comarques i arreu del Principat (i ara també, doncs, s’ha presentat també a la nostra Catalunya, però sota domini francès. Un llibre molt treballat i rigorós del montbrionenc Jaume Borràs que deixa el Carrasclet al lloc que es mereix de la nostra història (Guerra de Successió, de principis del segle XVIII).

Tal com el seu autor, Jaume Borràs, reivindica i denuncia: si Catalunya fos un país normal, lo Carrasclet ja tindria una pel·lícula enregistrada com la que Mel Gibson feu sobre la figura de l’alliberador d’Escòcia “Braveheart”. Moltes gràcies, Jaume!!

.

.

.

Top