Ets aquí
Inici > General > BARCELONA CELEBRA ELS 600 ANYS DELS SEUS GEGANTS. MONT-ROIG, AMB EL BARRI DELS 6 CARRERS, NO HI PODIA FALTAR

BARCELONA CELEBRA ELS 600 ANYS DELS SEUS GEGANTS. MONT-ROIG, AMB EL BARRI DELS 6 CARRERS, NO HI PODIA FALTAR

Miquel Anguera, “Beatet”

04-05-2024

El rècord mundial d’un aplec de gegants és encara la II Trobada Internacional de  Matadepera el 1992, on hi van anar els gegants Miquel i Roca del Barri dels 6 Carrers acompanyats pels Grallers de Mont-roig. També hi van anar la Colla Gegantera del Barri de Dalt Pitota i Pitot.

.

Cartell del Miquel i Roca escampat per l’organització

.

Els que hi vam poder anar hem de dir que fou una jornada excepcional i única, doncs reunir 652 gegants de tot arreu del món no és pas una tasca senzilla. Hi havia gegants (a part dels de casa nostra), de: Portugal, Espanya, Gran Bretanya, Bèlgica, Japó, França, Holanda, Àustria, Itàlia i Alemanya. El gegant més espectacular fou el del Japó, que portava rodes i estava arrossegat per membres de la colla i duia dos geganters dalt de les espatlles de l’espectacular gegant. Hi ha (tenim) infinitat de fotos i vídeos que guarden i servaran memòria perenne.

Ara bé, la Trobada Nacional de Gegants pels carrers de Barcelona, malgrat l’amenaça de pluja del passat diumenge 28 d’abril fou, també, excepcional. Tot i que van caure algunes gotes, i amb l’ai al cor, la cercavila i d’altres actes van poder tirar endavant amb normalitat. Fórem més de sis-cents gegants i unes sis mil persones del món geganter i graller. Segons la Guàrdia Urbana de Barcelona els espectadors van ser més de vint mil.

Fou el primer acte de celebració de l’efemèride dels 600 anys dels gegants de la Ciutat Comtal. És del mateix any que la Festa de la Patum de Berga. El document on es ratifica la data del 600 anys i que és la primera referència escrita d’un gegant a Barcelona es troba al “Llibre de les Solemnitats” de Barcelona, en què es parla de la processó que es va fer pel Corpus de 1424 i diu: “Lo rey David ab lo Giguant…”

Com ja hem dit, foren més de 600 gegants aplegats en 230 colles els que vam prendre part en la cercavila del diumenge 28 d’abril. Molt puntualment, la sortida dels gegants va començar a les 11 del matí i eren 4 columnes diferents que férem cap a l’Arc de Triomf, al passeig de Lluís Companys. És la segona trobada gegantera més gran que s’ha fet mai, aquesta en clau nacional.

Hom va patir (a part de la pluja), perquè hi havia el dubte de si els Gegants del Pi podrien, o no, actuar en la cercavila perquè havien tingut un accident a Girona feia pocs dies. Doncs, sí, els van poder reparar i compartiren amb tots la Gran Trobada, encapçalant una de les 4 columnes.

També direm que, a part de les nombroses colles geganteres i gralleres del País, també vam poder veure colles del País Valencià, Catalunya Nord, Euskadi, Nafarroa, l’Aragó i Madrid. Quasi res!!

La festa s’ha acabat al voltant de quarts de dues, amb les ballades finals. Tot i les gotes que han anat caient, totes les colles geganteres han pogut fer els seus passos, havent-hi fotos molt curioses, en veient gegants tapats amb plàstics o bosses de la brossa per salvaguardar les robes i els cabells naturals que alguns tenien. Per exemple, els de Mont-roig del Barri dels 6 Carrers, els nostres Miquel i Roca.

En resum, una festa i trobada de gegants esplèndida, malgrat l’amenaça de pluja (no sé si és pecat, però jo hagués signat no poder fer la cercavila a canvi de 100 litres d’aigua per m2 a tot el País). En fi, una més per poder explicar. Per acabar, volem agrair a la regidoria de Cultura del nostre Ajuntament el seu suport per poder anar a Barcelona.

.

.

Miquel i Roca amb cap i braços protegits de la pluja, amb plàstics

.

Els Grallers de Mont-roig  amb els gegants dels 6 Carrers

.

.

Top