Ets aquí
Inici > General > Col·laboracions > EL DICTADOR FRANCO JA NO ÉS ALCALDE HONORARI I PERPETU DE MONT-ROIG

EL DICTADOR FRANCO JA NO ÉS ALCALDE HONORARI I PERPETU DE MONT-ROIG

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Miquel Anguera, “Beatet”

19-07-2016

Al passat Ple ordinari de juliol (dimecres dia 13), al punt 5 de l’ordre del dia hi figurava, textualment: “ 2016/919 Aprovar, si escau, revocar el nomenament del dictador Francisco Franco Bahamonde com a Alcalde Honorari i Perpetu de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp”.

Abans de la votació dels membres del Consistori mont-rogenc, l’alcalde Fran Morancho llegí un escrit que, donada la importància històrica de l’acord que després s’aprovaria, reproduïm a continuació:

  1. El pròxim 18 de juliol es compliran 80 anys del cop d’estat militar contra el legítim i democràtic govern de la II República, que derivaria en la Guerra Civil espanyola, la victòria dels colpistes i l’establiment d’una dictadura feixista, repressiva, masclista i totalitària que duraria 40 anys.
  1. Aquest règim sanguinari va prohibir les llibertats cíviques, polítiques i democràtiques, els drets individuals i col·lectius, així com les institucions, la cultura i la llengua catalanes. Aquesta pèrdua de llibertats va anar acompanyada de l’establiment de la simbologia franquista, sobretot en els espais públics, així com l’atorgament de títols i distincions a la figura del dictador de manera forçada sota l’amenaça, la por i la repressió.
  1. En aquest context, el 31 de març de 1964, el Governador Civil de Tarragona va imposar als ajuntaments de la província l’atorgament del títol de “Alcalde Honorario y Perpetuo” al dictador Francisco Franco, en commemoració del 25è aniversari de la fi de la Guerra Civil espanyola. Mont-roig del Camp no va ser una excepció i, donat que un cop mort el dictador i restablerta la democràcia no es va procedir a retirar aquest nomenament, Franco continua sent alcalde honorífic y perpetu del nostre municipi.
  1. Després de poc més de trenta anys de democràcia s’ha anat fent un treball institucional i ciutadà de substitució d’elements franquistes, així com de potenciació, en els darrers anys, del reconeixement de les víctimes i represaliats pel franquisme. En aquest sentit, des del canvi de denominació dels carrers fins a la retirada de simbologia franquista, les diferents institucions democràtiques han anat prenent acords i decisions amb la voluntat de mantenir i potenciar la memòria històrica (investigació i difusió), de prendre mesures de reparació a les víctimes del franquisme i d’eliminar aquells símbols franquistes en espais públics i qualsevol tipus de mencions commemoratives a tot allò que representà el règim.

La resolució que es votà i aprovà, a continuació, comprenia aquests 4 punts:

  1. Revocar i anul·lar l’acord del plenari extraordinari que l’Ajuntament de Mont-roig del Camp va portar a terme el 31 de març de 1964.
  1. Retirar el títol d’Alcalde Honorari i Perpetu de Mont-roig del Camp al dictador Francisco Franco Bahamonde, així com qualsevol altra menció, títol o nomenament que hagués pogut rebre ell o altres representants del seu règim al municipi.
  1. Retirar qualsevol símbol, placa o element físic que faci exaltació del règim franquista o qualsevol dels seus dirigents dels espais públics del municipi, en cas que poguessin romandre.
  1. Notificar aquest acord al Govern de l’Estat.

 

El punt 5è de l’ordre del dia s’aprovà amb 16 vots a favor i un en contra. L’únic regidor que hi votà en contra fou el Sr. Joan Gallardo (PLAMIMO), la qual cosa provocà un petit i curt murmuri en el públic assistent al ple (una dotzena de persones) que estava en contra del seu vot. ERC també li ho recriminà i el Sr. Gallardo prengué la paraula per defensar el sentit del seu vot, exposant els seus arguments amb explicacions històriques i d’opinió que molta gent no comparteix en absolut (jo tampoc) i que, a més, dubto molt que consultés els seus votants, perquè en ser una candidatura només municipalista no està gens clar l’orientació política dels seus votants; també cal dir que el seu company de grup i regidor, Sr. Pérez, va votar en sentit contrari al seu, a favor de la revocació, i com els altres 15 regidors. Però bé, la democràcia té aquestes coses tan curioses com que un dictador (Franco) que provocà una guerra amb més d’un milió de morts tingui el recolzament de persones demòcrates.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Icona PDF

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Top