Ets aquí
Inici > General > Noticiari > CREIX, L’ASSOCIACIÓ CULTURAL DEL BAIX CAMP HOMENATJA BAPTISTA NOGUÉS AMB UNA SESSIÓ DE CINEMA MUT I MÚSICA DE PIANO

CREIX, L’ASSOCIACIÓ CULTURAL DEL BAIX CAMP HOMENATJA BAPTISTA NOGUÉS AMB UNA SESSIÓ DE CINEMA MUT I MÚSICA DE PIANO

24-03-2024

L’Associació Cultural del Baix Camp, CREIX, homenatja Baptista Nogués, “Melitino”, amb una sessió de cinema mut i música de piano a càrrec d’Òscar Fernàndez, al Polivalent de Miami, en l’entorn de les festes de Sant Josep de Miami. La data escollida fou el dissabte 16 de març, a les 7 del vespre. Més de 60 persones ens hi aplegàrem.

Com no podia ser d’altra manera, Ressò mont-rogenc no s’ha volgut perdre aquest homenatge al mont-rogenc que tantes coses va fer per la llengua, la cultura i la història del seu poble. En Baptista, fou el pianista que molts cops va tocar el piano a la Sala Parroquial quan es passaven pel·lícules mudes, així com també ho feu sa cosina Rossita González, també pianista.

L’Associació Cultural del Baix Camp, CREIX (nascuda l’any passat) ens ha ofert aquesta possibilitat i no l’hem deixat passar de llarg. Al 21 de setembre tindrem l’oportunitat de poder veure dita sessió de cine mut a Mont-roig i sabem de la feinada que CREIX ha tingut per organitzar aquest esdeveniment cultural: mirar molts films antics, preparar el power point , entrevistes a familiars d’en Baptista, anar a l’Arxiu de l’Arquebisbat, escollir les pel·lícules, etc.

Els responsables de l’entitat tenen despatx professional a Miami, i aquest homenatge al Baptista ha estat la 1a activitat al nostre municipi. A més de la feina de promoure d’altres activitats a Mont-roig i a la comarca, també els caldrà expandir-se amb socis i clarificar i preparar noves activitats en l’àmbit de: literatura, arts escèniques, plàstiques, moderna, cultura lúdica, música… en fi, actes culturals i lúdics per passar-s’ho bé.

Recordant el mont-rogenc homenatjat, en Jep, a la presentació de l’acte a Miami, ens recordà diverses activitats d’en Baptista: tocar el piano durant el cinema mut, era pagès, pianista, mestre i compositor, historiador local, col·laborador de Ressò mont-rogenc i moltes més coses. Em fa il·lusió recordar que en Baptista tingué mossèn Tàpies de professor de música, com jo també el tingué a l’Scola Cantorum del Seminari de Tarragona els anys seixanta. El dissabte de l’homenatge, vam tenir la joia de poder escoltar dues peces de l’homenatjat: “A la meva mare” 1980 i “Al meu pare” 1981. Precioses!!

Per acabar direm que en Jep, de CREIX, ens explicà diverses coses sobre el cinema mut i ens van passar diversos fragments de films antics com “L’home dels mil caps” del 1898 de Georges Méliès, “El Chico” de Charlot i d’altres fragments de films… (des 1895 fins ben entrat el segle XX). També recordem haver vist efectes especials, trucs, i diverses actors com l’extraordinari Buster Keaton, “El Chico” de Charles Chaplin “Charlot”, 1921,  el gran actor H. Lloyd, etc.

Ens agradà molt el pianista Òscar Fernández, que ens tocà els dos temes del Baptista i d’altres fragments musicals de collita pròpia. L’enhorabona al Jep i la Glòria de CREIX i al pianista Òscar Fernàndez per oferir-nos una vetllada molt i molt amena i divertida!!

.

.

.

Top