Ets aquí
Inici > General > Noticiari > COMUNICAT DE L’ACAM (ASSOCIACIÓ CULTURAL ARXIU I MEMÒRIA) DE MONT-ROIG DEL CAMP

COMUNICAT DE L’ACAM (ASSOCIACIÓ CULTURAL ARXIU I MEMÒRIA) DE MONT-ROIG DEL CAMP

ACAM – Mont-roig

16-04-2022

L’Associació Cultural Arxiu i Memòria de Mont-roig del Camp ―ACAM― va ser constituïda el 3 de maig de 2010; un dels fins que persegueix, entre d’altres, és treballar per garantir l’accés real dels vilatans i vilatanes a la informació i la cultura.

L’entitat consta inscrita en el Registre de grups  d’interès de Catalunya des de l’any 2021, cosa que li confereix el prestigi social propi de les organitzacions compromeses amb la qualitat dels serveis i amb el funcionament democràtic de les institucions.

L’Associació Cultural Arxiu i Memòria de Mont-roig del Camp fa temps que reivindica un Arxiu Municipal digne o, cosa que és el mateix, el compliment de l’article 21.1 de la Llei d’Arxius 10/2001 i del decret que el desplega (Decret 190/2009, de 9 de desembre, dels requisits dels arxius del Sistema d’Arxius de Catalunya, del procediment d’integració i del Registre d’Arxius de Catalunya) que estableix que les instal·lacions de l’Arxiu han de disposar:

1.         Àrea d’ingrés i tractament tècnic de documentació

2.         Àrea de conservació

3.         Àrea de consulta

4.         Sala polivalent

Havent-nos reunit amb la regidora de Cultura, que ens va obrir la porta convidant-nos a marxar de les dependències municipals i acomiadant-nos amb portada inclosa; i constatada la falta de voluntat política de l’equip de govern actual per treballar per la cultura, i en concret, per l’Arxiu Municipal, vam proposar als representants del consistori a l’oposició una moció per a la dignificació de l’Arxiu municipal, adequant-lo a la normativa vigent.

Des d’aquí agraïm el suport que Junts, ERC-Mes, C’s i ARA ens han donat. Igualment, també agraïm el suport rebut dels Grallers, l’Associació de Veïns Muntanya Roja i El Barri dels 6 carrers que van adherir-se a la moció.

Ahir, 13 d’abril de 2022 es va debatre en el Ple municipal la moció proposada per l’ACAM i com era d’esperar l’equip de govern hi va votar en contra.

El dret d’accés a la informació i als arxius es configura a la Carta Europea de Drets Fonamentals com un dret associat a una bona administració i a la ciutadania. El govern de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp hi va votar en contra.

Des de l’ACAM continuarem treballant per la dignificació de l’arxiu, com l’espai imprescindible per la preservació de la memòria i la identitat d’un poble.

“A vegades és necessari i forçós que un home mori per un poble, però mai no ha de morir tot un poble per un home sol” (Salvador Espriu).

La Junta de l’ACAM.

.

.

Top