Ets aquí
Inici > General > Noticiari > ANTONI BENAIGES I NOGUÉS, UN MESTRE AVANÇAT AL SEU TEMPS

ANTONI BENAIGES I NOGUÉS, UN MESTRE AVANÇAT AL SEU TEMPS

Miquel Anguera “Beatet”

30-07-2021

El passat 13 de maig, el plenari de l’Ajuntament de Mont-roig, per unanimitat, va acordar donar la distinció de Fill Il·lustre al mestre mont-rogenc Anton Benaiges i Nogués, de cal Reverter, assassinat el 19 de juliol de 1936 a la localitat de Briviesca (Burgos), pels falangistes i l’extrema dreta, després d’horribles tortures.

Ara mateix acabem de sentir com el nostre Col·lectiu d’Àvies i Avis per la Llibertat dels presos polítics i exiliats de Mont-roig se suma a l’esmentat homenatge que el nostre poble acaba de retre-li, com no podia ser de cap altra manera.

Si el mestre de cal Reverter, fos viu encara, de ben segur que cada divendres estaria amb nosaltres, aquí a la plaça de Joan Miró, per demanar i exigir al govern espanyol i a la (in)justícia espanyola que cessés la repressió contra més de 3.000 catalans que l’únic que vam fer fou votar en un referèndum l’1-O del 2017, un dret fonamental. I crec que també sé, què pensaria dels indults recentment concedits…

L’Anton Benaiges i Nogués, de cal Reverter, fou una persona avançada al seu temps, que va defensar uns valors educatius i socials que van haver d’esperar molt més de 40 anys a ser acceptats, obertament, dins el món de l’Educació.

Les seves idees d’avantguarda, la nova tècnica del pedagog francès Célestin Freinet en l’educació de la mainada, la seva metodologia de treball i participació de la canalla a l’escola de Buñuelos de Bureba (Burgos), van xocar amb el fanatisme dels falangistes i feixistes conservadors de principis de la Guerra Civil, com també del capellà d’aquell poblet, per haver tret el crucifix de l’escola. En Benaiges ja defensava la laïcitat en aquells difícils anys. El mestre mont-rogenc, tampoc ho tindria fàcil en els temps que corren actualment a Europa, amb l’auge de l’extrema dreta i, inevitablement, també a casa nostra.

Nosaltres continuarem lluitant per les llibertats dels pobles, per l’educació dels nostres nets i per poder-los-hi deixar un món millor que el que nosaltres vam trobar a la postguerra. Era pel què lluitava el mestre Benaiges i pel que fou torturat i afusellat, tal i com ja hem dit, el 19 de juliol de 1936, lluny de casa, però en una petita i gran comunitat on encara se’l recorda i se l’estima, passats 85 anys.

Abans d’acabar, voldria donar les gràcies a la família i les persones que han treballat, incansablement aquests anys, per recollir tota la informació sobre la vida i la mort del mont-rogenc, el mestre Benaiges, i poder-ho deixar per a la Memòria Històrica perquè haurem tret de l’oblit  un jove mestre de 33 anys a qui la barbàrie de Franco i els seus hereus van torturar i matar aquell segon dia del cop d’estat amb l’Alzamiento.

Gràcies Albert Manent, gràcies Martí Rom, gràcies Jaume Roigé i Benaiges, gràcies Jaume Aragonès i Benaiges i gràcies a tots els que hagin col·laborat en posar a la lleixa de la Història de Mont-roig, els escrits, llibres, entrevistes i fins i tot una propera pel·lícula sobre el nostre convilatà Anton Benaiges, el mestre de cal Reverter que volia portar a la platja de les Pobles uns nens que mai havien vist el mar i que esperen, amatents encara, que el mestre de Mont-roig arribi en el proper tren de les 17,14. 

 Mont-roig,  30-07-2021, Miquel Anguera “Beatet”.

.

Escola de Bañuelos de Bureba
Top