Redacció
02-05-2017
El passat cap de setmana, del 28 al 30 d’abril, s’ha celebrat a Reus, com a capital de la cultura catalana d’enguany, el Recercat, les Jornades de Cultura i Recerca local. S’ha fet a la plaça d’Evarist Fàbregas (El Pallol) i al Centre de Lectura.
Entre les diverses propostes de treballs en curs dels Centres d’Estudis hi havia les del Centre Miró i del Centre d’Estudis Mont-rogencs.
El Centre Miró presentava el projecte de les “Barraques de pedra seca” de Mont-roig. Aquest s’inicia el 2004 amb la catalogació de les 141 barraques, la ruta d’onze d’elles, un llibre i un documental, la declaració el 2008 de “Bé Cultural d’Interès Local” (BCIL) i la de declaració el 2016 de “Bé Cultural d’Interès Nacional” (BCIN), en la categoria de Zona d’Interès Etnològic, a cinc barraques de Mont-roig. Són les úniques de Catalunya amb aquesta catalogació. Des de Mont-roig s’ha liderar el dossier de Catalunya per adherir-se a la proposta endegada per Xipre i Grècia de declarar la tècnica de les construccions de pedra seca del Mediterrani, Patrimoni de la UNESCO.
El Centre d’Estudis Mont-rogencs presentava el treball en curs de l’inventari dels masos del terme municipal. Hi haurà una fitxa per cada mas, fotografies i el mapa amb la indicació de la seva situació física.
El Recercat és l’espai de referència de la recerca que es fa a l’àmbit local i comarcal de Catalunya. S’hi reuneixen molts dels Centres d’Estudis dels Països Catalans, des d’Alacant fins l’Alguer, més les Illes i la Catalunya Nord. Està organitzat per l’Institut Ramon Muntaner amb la col·laboració de la “Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana”, i es fa cada any en el marc dels actes de la capital de la cultura catalana.
El Centre Miró ha assistit a les edicions de Lleida (2007), Figueres (2009), Badalona (2010), Tarragona (2012), Barcelona (2014), Vilafranca del Penedès (2015) i Reus (2017); aquest darrer cop hi eren els dos centres d’estudis de Mont-roig. El 2018 es farà a Manresa.