Redacció
03-03-2017
El dimecres 1 de març, en el marc de les activitats de la Capital de la Cultura Catalana 2017, al Museu de Reus (raval de Santa Anna 59), s’inaugurarà l’exposició “Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge de Catalunya”, una mostra itinerant, coordinada per l’Institut Ramon Muntaner i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Catalunya és un país amb una gran diversitat de paisatges, producte de la relació continuada entre els éssers humans i l’entorn on els diversos elements construïts, la seva distribució pel territori i les seves formes i materials són un element clau de la configuració del paisatge. Aquesta exposició analitza aquesta interacció en contextos tan diversos com l’alta muntanya, la costa, les terres de secà, l’horta i les planes de regadiu, abordant la complementarietat entre les dimensions d’espais viscuts, simbòlics i productius dels diferents elements de l’arquitectura tradicional que en condicionen les formes, les tècniques i els materials utilitzats en la construcció i l’ornamentació, en la relació, o no, amb els recursos presents en el territori i amb els coneixements tècnics dels especialistes. A partir d’aquesta realitat, l’exposició planteja elements de reflexió sobre l’estat actual d’aquest tipus de construccions, tot reflexionant sobre el seu futur a partir de l’actualització dels seus usos i funcions.
La inauguració de la mostra anà a càrrec de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Caelles, l’etnòleg Salvador Palomar, un dels comissaris de l’exposició, Ferran Estrada i del director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs.
Aquesta exposició s’acompanya d’una mostra fotogràfica d’una vintena de barraques de pedra seca de Mont-roig, 5 de les quals han estat declarades, per la Generalitat de Catalunya, “Bé Cultural d’Interès Nacional”, un treball dut a terme pel Centre Miró-Grup Barracaire de Mont-roig del Camp. En una taula vitrina de la mateixa sala es mostren documents i fotografies originals de treballs i publicacions de diversos autors sobre la pedra seca a les nostres comarques. A la mateixa sala, en un apartat, es va projectant el documental “Barraques de pedra seca a Mont-roig”, de Martí Rom, amb música de Guillem Anguera.
Des de Carrutxa han preparat tot un seguit d’activitats per donar a conèixer el patrimoni arquitectònic que ha configurat el paisatge rural de l’entorn de Reus (Baix Camp i Priorat) i reflexionar sobre l’actualitat, la conservació i la gestió d’aquest patrimoni.
El primer dels actes programats va tenir lloc el dijous 2 de març i consistí en la conferència “Les primeres recerques sobre construccions de pedra seca a les nostres contrades”, a càrrec de Jaume Massó, arqueòleg i conservador del Museu de Reus (antic col·laborador de Ressò).
Començà l’exposició parlant dels primers estudiosos d’aquests tipus de construccions a les nostres comarques: Agustí Maria Gibert, Joan Rubió i Bellvé, Ramon Violant i Simorra, Salvador Vilaseca i Maria Lluïsa Vilaseca. La conferència anà acompanyada d’ imatges d’algunes publicacions, en especial de la ponència que Salvador Vilaseca i la seva filla M. Lluïsa van presentar, l’any 1967, al X Congreso Nacional de Arqueologia, celebrat a Maó, que duia per títol “Construcciones de piedra en seco en la provincia de Tarragona: las barracas de Mont-roig”. Acabà la xerrada parlant del treball dut a terme pel Centre Miró-Grup Barracaire de Mont-roig del Camp durant aquests darrers anys en la catalogació, divulgació i protecció de les barraques del nostre terme.
Aquestes dues exposicions es podran visitar al Museu de Reus (raval de Santa Anna, 59) de l’1 de març al 18 d’abril. Horaris: de dimarts a dissabte, de 10 a 14 i de 17 a 20.