[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Martí Rom
27-05-2016
El proper dissabte 4 de juny i el diumenge dia 5, el Centre Miró, a l’igual que moltes entitats culturals de Catalunya, farà jornada de portes obertes i l’entrada serà lliure per a tothom. Això es fa per commemorar el “Dia de l’associacionisme cultural”.
El 27 de maig de 2014, el Govern de la Generalitat va declarar el 4 de juny “Dia de l’associacionisme cultural”. Es volia instaurar una jornada que posés de relleu la força de l’associacionisme cultural al Principat: “L’associacionisme cultural engloba el conjunt d’entitats sense ànim de lucre que duen a terme activitats de promoció i difusió de la cultura en els seus diferents àmbits…. l’associacionisme és una escola de civisme, de solidaritat i de catalanitat, i alhora un moviment portador i generador de valors humans, socials i de país. El moviment associatiu cultural té una importància i transcendència significatives i fa una aportació valuosa al conjunt de la societat…”.
La Generalitat proposava fer unes jornades de portes obertes al voltant d’aquests dia. Es commemora el 4 de juny del 1864, quan va començar el IV Festival Euterpe, organitzat per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció de Josep Anselm Clavé. Aquest festival va durar tres dies i fou un moment de màxima esplendor del moviment coral a Catalunya. Va congregar 56 societats corals, uns 2.000 cantaires a Barcelona. Hi va participar la societat coral “La Céres” de Mont-roig.
A “Ressò mont-rogenc” núm. 128, pàg. 30, hi havia un article que ampliava aquesta informació. També al núm. 127, pàg. 44, s’hi reproduïa un text del “Diari de Tarragona” del 21 de setembre de 1864: “hemos tenido ocasión de observar la notable afinación y gusto con que cantan los coros de Montroig, no olvidaremos nunca lo fecunda que es en resultados para un pueblo la creación de una sociedad coral… Hemos querido felicitar a La Céres por el noble objeto que en Montroig se propone, dar una prueba de estimación a cuantos toman parte y alentarlos en la gloriosa senda que han seguido…”. Anteriorment, a “Ressò mont-rogenc” núm. 63, pàg. 17, ja es parlava d’aquell 4 de juny de 1864, citant el diari “Eco de Euterpe”.
Céres, a la mitologia romana, era la deessa de l’agricultura. Va ensenyar als homes a conrear la terra, sembrar i recollir el blat. Del seu nom ve la paraula “cereals”. Normalment se la representa com una dona bonica i de cabells daurats.
A la fotografia s’hi pot veure una tassa que du escrit “Sociedad la Céres”. Per informacions que he trobat, aquesta societat es deuria crear el gener o febrer de 1863[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]