[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Martí Rom
20-03-2015
El dissabte 14 de març s’ha celebrat a l’Hospitalet de l’Infant l’Assemblea anual de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC). Actualment hi ha adherits 124 Centres d’Estudis dels Països Catalans.
Recentment s’ha creat en aquesta localitat veïna el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant on, entre d’altres, cal destacar la presència de la mont-rogenca Teresa Vidal Burata.
Em comentaven els dos temes que estan treballant: el projecte de recuperació i museïtzació de les fortificacions de la Guerra Civil, des del riu Llastres fins l’Almadrava i la història i repercussió de l’arribada del ferrocarril a l’Hospitalet de l’Infant (ara que s’acompleix el seu centenari).
Adreça electrònica del Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant: celhi@celhi.cat
A l’inici de l’assemblea, la presidenta d’aquest centre, Marta Quer Riera, ens va donar la benvinguda i va agrair a l’alcalde de l’Hospitalet, que també era present en aquest acte, el total suport que rebien les activitats culturals des de l’Ajuntament. A continuació, va parlar l’alcalde de l’Hospitalet, Alfons García. Després Josep Santesmases, president de la CCEPC, va iniciar l’exposició dels temes de l’assemblea.
Fou una jornada complerta, que va començar a les deu de matí i va acabar passades les sis de la tarda. Al matí, a més de repassar els punts propis de l’assemblea (activitats i memòria econòmica del 2014 i activitats previstes i pressupost del 2015), hi va haver una molt important exposició sobre les noves obligacions que tenen totes les associacions culturals degut a la nova fiscalitat (impost de societats), independentment de les que els sigui obligatori fer la declaració trimestral de l’IVA. Aquest tema va ocasionar una gran preocupació, com també veiem en els diaris, doncs ara estarà obligada a fer la declaració de l’impost de societats qualsevol associació (encara que no tingui ànim de lucre) que ingressi diners, per exemple, per la venda de llibres o qualsevol altre ingrés que no sigui la quota dels socis. També s’hauran de fer les retencions de l’IRPF per qualsevol pagament a persones que facin alguna activitat a l’associació, per exemple: els conferenciants. Se’ns dubte aquesta nova llei del PP sembla que pretengui eradicar les activitats culturals de les associacions de base.
El Centre Miró està adherit a la CCEPC des del 13 de maig de 2006. També des del juliol de 2008 formem part del “Club de Turisme Cultural” de “l’Agència Catalana de Turisme” de la Generalitat. Amb la qual cosa s’aconsegueix una important visibilitat i repercussió social per a Mont-roig, tant des del punt de vista cultural com turístic.
Dins de les propostes que la CCEPC està preparant per al 2015, el Centre Miró hi participa en dos projectes d’exposicions: “Construir el paisatge. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya” i “Patrimoni oblidat. Memòria literària”.
La primera s’insereix en el context de l’Inventari del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya. El Grup Barracaire de Mont-roig / Centre Miró va participar el 15 de gener en una reunió que es va fer a la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya on s’establien les bases d’aquesta exposició. Finalment, en aquesta exposició tindrà un paper rellevant les barraques de pedra seca de Mont-roig; recordarem que a cinc d’elles el 21 de novembre de 2014 es va iniciar l’expedient per declarar-les Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Aquesta exposició s’exhibirà en una dotzena de centres i museus de Catalunya durant el 2015 i 2016 i acabarà al Museu d’Història de Catalunya (a Barcelona). Un dels llocs on romandrà serà el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria Carrutxa de Reus.
L’altre exposició, “Patrimoni oblidat. Memòria literària”, pretén donar a conèixer alguns elements del nostre patrimoni en relació a textos literaris que hi estiguin relacionats. El Centre Miró havia fet dues propostes que estan incorporades en la relació d’indrets presentada en aquesta assemblea. Són: el Mas Miró i el text “El cavaller, les papallones i Joan Miró”, del llibre “Incredulitats i devocions” de Joan Perucho (Edicions 62, 1982) i les barraques de pedra seca i el text de la ponència de Salvador i Maria Lluïsa Vilaseca (1967) “Construcciones de piedra en seco de la provincia de Tarragona: las barracas de Montroig”, presentat al X Congreso Nacional de Arqueología (Maó).
Cal dir que hi ha 59 propostes presentades, de les quals 7 són del Baix Camp: les dues de Mont-roig, dues de Vilaplana, una d’Arbolí, una de Prades, i una del Pratdip.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Comments are closed.