Miquel Anguera, “Beatet”
03-04-2023
Fa pocs dies vaig anar a la Casa de la Vila i vaig observar que, dels 2 rètols que fins ara hi havia a la façana (des de fa uns 23 anys) i que hi deia “Casa de la Vila” i “Ajuntament” ara només hi ha el rètol “Ajuntament”. Per què??
La meva sorpresa, em va portar a un seguit de preguntes: Per què s’havia fet treure el cartell, “Casa de la Vila”?? Per què s’ha tret al cap de tants anys?? Els nostres pares, avis i avantpassats sempre n’han dit Casa de la Vila. Es diu des fa segles a les nostres comarques, com a Lleida i Cervera es diu Paeria, a d’altres llocs Batllia, a Andorra, Casa del Comú, etc. etc. Ho recordem perfectament els que ja tenim una certa edat, tant si estem vetats, com no… Amb quins arguments lingüístics i històrics s’ha fet aquest canvi?? Amb qui ho ha consultat la persona o persones que han ordenat aquesta modificació??
Més d’un cop he escrit que “La ignorància és molt agosarada”, però això ja ho sobrepassa!! M’agradaria saber a quin filòleg o historiador s’ha consultat per fer treure el cartell de Casa de la Vila. És clar que hi ha personatges polítics que no necessiten consultar res. Són tan savis i tan cultes, tan prepotents i excloents, tan transparents i participatius que no cal que respectin una cosa tan elemental com és la llengua dels seus súbdits.
Que quedi clar que la paraula Ajuntament, (traducció de “Ayuntamiento”), és un mot de Castella del segle XIII i que ja està documentat com Ajuntament, en català, des del 1647. Per tant ja està plenament acceptat i que, evidentment, no hi ha res a dir de la seva utilització. Faltaria més! Casa de la Vila és més aviat parlar de l’edifici i Ajuntament ens indica millor els temes de govern i administració, consistori, del dia a dia, etc. Aquestes dues accepcions foren les que van portar a posar a la façana “Casa de la Vila” i “Ajuntament”, a partir de 1999, després de la victòria de l’alcalde Torrebadell (acs) a les urnes.
Es veu clarament que és una decisió política i no pas lingüística. Però realment no s’entén la qüestió política. No he escrit aquest petit article sense haver consultat, abans, un doctor en Filologia Catalana, un historiador i a la màxima autoritat en aquests temes com és l’Institut d’Estudis Catalans. Però, està clar que si tenim un alcalde que en sap més que l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i que també és filòleg i historiador, doncs, aleshores potser hauré de demanar disculpes (no em caurien els anells) i hauré de callar!
.
.