11-07-2022
El 30 de juny s’ha atorgat l’European Heritage Award / Europa Nostra Award 2022, en la categoria de “Participació i sensibilització ciutadana“ Wikipedra.
En el vídeo de presentació hi apareixen tres barraques de Catalunya, una d’elles és la mont-rogenca del Jaume de la Cota; la número 11 de la nostra ruta de barraques. Aquesta barraca està considerada com una de les més grans de Catalunya. El seu diàmetre interior és de 4,30 metres i la seva alçada, també interior, de 3,95 metres.
La Wikipedra és una base de dades col·laboradora que es construeix únicament a partir de les contribucions dels ciutadans. El patrimoni de la pedra seca, com barraques o cabanes, forns de calç i rajoles, construccions per a l’emmagatzematge d’aigua, murs i altres estructures, són inventariats mitjançant mapes, fotografies i fitxes que conformen una base de dades.
Aquesta base de dades va ser desenvolupada per l’Observatori del Paisatge de Catalunya en col·laboració amb l’Associació Drac Verd de Sitges. El projecte es va iniciar l’any 2011. Durant aquests anys, des de la posada en marxa del projecte, hi han participat més de 514 col·laboradors i s’han inventariat 30.928 construccions de pedra seca.
Wikipedra:
http://wikipedra.catpaisatge.net/#
Mont-roig té 147 barraques catalogades que són accessibles a Wikipedra.
Cinc d’aquestes barraques varen ser declarades “Bé Cultural d’Interès Nacional” (BCIN), en la categoria de “zona d’interès etnològic” el 19 d’abril de 2016 (i publicat al DOGC el dia 21). Foren les primeres de Catalunya.
Posteriorment, el 12 de juny de 2018, també ho foren tretze conjunts de tines enmig de les vinyes, situats a diversos municipis de les valls del Montcau (Talamanca, Mura i el Pont de Vilomara i Rocafort) (Bages). I, el 10 de maig de 2002, onze construccions de pedra seca d’abastament i explotació de l’aigua de Torrebesses (Segrià).
Vídeo resum que han preparat des d’EuropaNostra sobre Wikipedra:
.
.