Miquel Anguera, “Beatet”
13-08-2020
Aquest dijous 13 d’agost s’acompleixen 840 anys de l’atorgament de la Carta de Població a la nostra Vila de Mont-roig, per part de l’arquebisbe de Tarragona, Berenguer de Vilademuls, el rei Alfons I, el noble Bertran de Castellet i la seva muller Guillema (signants del document jurídic i donadors de la Carta). Aquesta Carta de Població (13 d’agost de 1180) fomenta la permanència dels habitants de Mont-roig fixant-ne les condicions bàsiques. També es constata que Mont-roig ja estava poblat el 1180.
Com si fos avui, que l’any 1980 celebràvem el VIII Centenari de la Carta de Població i l’any 2005 vam tornar a celebrar, aquest cop el 825è aniversari de l’esmentada efemèride al Cinema Martí, amb la presència i presidència del M.H. President del Parlament de Catalunya (i descendent de Mont-roig), Ernest Benach. Era l’1 d’octubre de 2005 (quina casualitat), durant la Festa Major.
Enguany, amb la Covid-19 entre nosaltres, qualsevol gran celebració, òbviament, era impensable i perillosa, però un petit acte recordatori, com una presentació d’un llibre, obertura d’exposició, etc. (fins i tot a l’aire lliure) potser es podria fer, amb les pertinents mesures de seguretat.
De tota manera, crec que és bo que ho recordem, perquè “qui perd els orígens perd la identitat” i això no ho podem permetre.
El terme de Mont-roig ha estat poblat des de ben antic com ho demostra l’arqueologia, amb diverses troballes prehistòriques a Rifà, muntanya de l’Ermita, serra de la Pedrera, partida de les Barqueres i velòdrom de Mont-roig (segle I-II de la nostra Era), entre d’altres.
L’any 1118, és la menció més antiga del nom de Mont-roig, quan Ramon Berenguer III atorga al bisbe Oleguer la ciutat i el Camp de Tarragona. Mont-roig hi surt esmentat com un dels límits territorials.
L’any 1153, és quan trobem esmentat, per primer cop, el castell de Mont-roig.
En fi, que per molts anys ho podem celebrar. Continuarem treballant per aconseguir, entre tots, deixar als nostres descendents un Mont-roig millor de com el vam trobar.
(Voldria agrair a l’historiador mont-rogenc, Eduard Boada, la seva ingent tasca, l’any 2005, i sempre que se li ha demanat, per poder publicar aquell opuscle de l’Ajuntament en el 825è aniversari de la Carta de Població).