Redacció
30-05-2017
El proper dissabte 3 de juny i el diumenge dia 4, el Centre Miró, a l’igual que moltes entitats culturals de Catalunya, farà jornada de portes obertes i l’entrada serà lliure per a tothom. Això es fa per commemorar el “Dia de l’associacionisme cultural”. És el tercer any que es celebra aquest esdeveniment.
El 27 de maig de 2014, el Govern de la Generalitat va declarar el 4 de juny “Dia de l’associacionisme cultural”. Es volia instaurar una jornada que posés de relleu la força de l’associacionisme cultural al Principat: “L’associacionisme cultural engloba el conjunt d’entitats sense ànim de lucre que duen a terme activitats de promoció i difusió de la cultura en els seus diferents àmbits…. l’associacionisme és una escola de civisme, de solidaritat i de catalanitat, i alhora un moviment portador i generador de valors humans, socials i de país…”.
La Generalitat proposava fer unes jornades de portes obertes al voltant d’aquests dia. Es commemora el 4 de juny del 1864, quan va començar el IV Festival Euterpe, organitzat per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció de Josep Anselm Clavé. Aquest festival va durar tres dies i fou un moment de màxima esplendor del moviment coral a Catalunya. Va congregar 56 societats corals i uns 2.000 cantaires a Barcelona. Hi va participar la societat coral “La Céres” de Mont-roig.
A “Ressò mont-rogenc” núm. 128, pàg. 30, hi havia un article que ampliava aquesta informació. El “Diari de Tarragona” del 21 de setembre de 1864 deia: “hemos tenido ocasión de observar la notable afinación y gusto con que cantan los coros de Montroig, no olvidaremos nunca lo fecunda que es en resultados para un pueblo la creación de una sociedad coral… Hemos querido felicitar a La Céres por el noble objeto que en Montroig se propone, dar una prueba de estimación a cuantos toman parte y alentarlos en la gloriosa senda que han seguido…”.
Céres, en la mitologia romana, era la deessa de l’agricultura. Va ensenyar als homes a conrear la terra, sembrar i recollir el blat. Del seu nom ve la paraula “cereals”. Normalment se la representa com una dona bonica i de cabells daurats.