Ets aquí
Inici > General > Pedra seca > UNA FOTOGRAFIA D’ESTHER BARGALLÓ EN EL DOSSIER DE LA UNESCO DE LA PEDRA SECA

UNA FOTOGRAFIA D’ESTHER BARGALLÓ EN EL DOSSIER DE LA UNESCO DE LA PEDRA SECA

Martí Rom

www.martirom.cat

27-01-2022

El 28 de novembre de 2018 la UNESCO va declarar l’ “Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Anem enrere. El 13 d’abril de 2016, es va publicar al web del Departament de Cultura de la Generalitat que, aquesta, “participa en la candidatura internacional de l’arquitectura de Pedra en sec Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat”. S’havia rebut una proposta de Grècia i Xipre, a la qual s’hi van anar afegint diversos països de la conca nord de la Mediterrània: Croàcia, Eslovènia, França, Itàlia, Suissa i Espanya.

En el dossier d’Espanya, en què s’hi va incorporar el de Catalunya, hi havia un conjunt de fotografies aportades per les diferents comunitats autònomes.

Finalment quan la UNESCO va publicar en el seu web la declaració de Patrimoni de la Pedra Seca va posar dues fotografies d’Espanya. Una era de l’Esther Bargalló, de Mont-roig, quan vam restaurar la barraca del “Ventanes”.

Podeu accedir al web de la UNESCO:

https://ich.unesco.org/en/RL/art-of-dry-stone-walling-knowledge-and-techniques-01393

És una de les fotografies seleccionades dels països que varen presentar la proposta.

La barraca del “Ventanes” es troba a la partida de les Terres Noves, pujant pel camí de l’Aufinac a uns 900 m. de la carretera del Pratdip i a uns 100 m. a la dreta. Es veu molt bé des del camí. És el número 2284 de la base de dades de Wikipedra (http://wikipedra.catpaisatge.net/). Les seves coordenades són: 325762 / 458114

La seva restauració es va fer el dissabte 2 d’octubre de 2010. Era un grup de 16 voluntaris dirigits per l’Albert Gavaldà i Palacín, mestre marger. Aquesta activitat formava part de l’agenda de tardor del GEPEC (Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans) i la va organitzat amb el suport i col·laboració de l’ “Associació de Veïns Muntanya Roja” i el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp.

La barraca del “Ventanes” és una construcció de bella estètica bastida amb pedres arrodonides de mida considerable, que presentava una important esllavissada al frontal esquerre. Durant unes quatre hores, els voluntaris ens vam dedicar a col·locar pedra sobre pedra fins acabar de refer aquesta barraca que, a hores d’ara, mostra la seva fisonomia original. Posteriorment, es van plantar lliris de Sant Josep a la coberta, per dotar-la d’una major impermeabilitat i, alhora, millorar el seu atractiu. Aquesta notícia la podeu trobar al web de la Pedra Seca de Mont-roig:

https://pedrasecamont-roig.com/restauracio-de-la-barraca-del-ventanes/

També a “Ressò mont-rogenc” núm. 116 (4t trimestre 2010), pàg. 38.

De l’Esther Bargalló també són la majoria de fotografies de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” produïda per la Direcció General de Cultura Popular  Associacionisme Cultural (DGCPAC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT).

Aquesta exposició es va celebrar a Mont-roig, del 8 d’octubre al 21 de novembre de 2021, organitzada per l’ “Escola Mare de Déu de la Roca” i l’ “Associació de Veïns Muntanya Roja”. Va iniciar la seva itinerància a Torrebesses, el novembre de 2019. Per ara té previstes exhibicions a 44 poblacions, fins al desembre de 2023. Hi ha dues còpies fent la itinerància. Actualment està a Girona (Gironès) i Avinyó (Bages). Cal remarcar que al juny de 2022 es farà a Perpinyà a la “Casa de la Generalitat”.

.

.

Top