Miquel Anguera “Beatet”
26-07-2024
Darrerament, se n’ha parlat molt del somni i la promesa que el mestre Antoni Benaiges havia fet als seus alumnes de l’escola de Bañuelos de Bureba (Burgos) l’any 1936, de dur-los a veure el mar a Mont-roig i que, dissortadament, no van poder anar-hi perquè el mestre Benaiges fou assassinat pels feixistes el 19 de juliol de 1936, a Briviesca (Burgos) i també fou enterrat allí i no pas a la Pedraja, el 2n dia del cop d’estat de Franco.
Agafant aquesta idea i després de treballar-hi molt, el passat 6 de juliol, una trentena de nens i nenes i 10 monitors vingueren a Mont-roig a veure la Mediterrània i conèixer un xic el poble d’aquest mestre que, d’estar absolutament enterrat en la lleixa de l’oblit, ha passat a ser molt conegut, gràcies a tot el que s’ha escrit, enregistrat i publicat en els diferents mitjans habituals de la nostra societat.
El 14 de juny, el Sr. Alcalde amb 2 regidores de l’equip de govern van anar al Centre Cultural Blanquerna de Madrid a presentar el projecte del viatge d’aquests nanos i després d’un ampli treball de diverses entitats i persones es va poder dur a terme el passat primer cap de setmana de juliol. El lema fou “Missió Antoni Benaiges” i, 88 anys més tard s’ha pogut materialitzar la promesa i el somni del mestre de cal Reverter.
La trentena de joves visitants, entre 8 i 13 anys, amb pocs recursos i perill d’exclusió social eren de La Cañada Real (província de Madrid) i del barri la Cartuja (Granada). L’Ajuntament de Mont-roig ajudà a pagar les despeses del viatge (menjar i allotjament).
Les entitats més importants que han col·laborat en el projecte són la “Escuela Benaiges” de Bañuelos de Bureba, la productora Filmax, l’Associació de “Familiares de Fusidos 1936 (Navarra), l’ajuntament de Maella, Mont-roig, Cambrils, Centre Cultural Blanquerna a Madrid, la Xarxa Memòria, el Càmping la Torre del Sol, etc.
En la seva visita a Mont-roig, van fotografiar-se a tocar de la casa de la neboda del mestre assassinat, Elisa Benaiges, van visitar la Pixerota, es van banyar, dinar al càmping, també van sopar amb l’equip de govern municipal i també visitaren el Mas Miró.
Només voldria recordar que tota aquesta extraordinària i trista història del mestre Antoni Benaiges i Nogués va començar amb la publicació a Ressò mont-rogenc dels vuit articles del JM Martí Rom (de Ressò 116 a Ressò 123 del 2010 al 2012, molt abans que els llibres, film i documental publicats, gràcies a dita informació) I, per descomptat, també gràcies a l’exhaustiva feina de José Antonio Abella, l’altre gran investigador de la figura del mestre Benaiges, amb el seu definitiu llibre “Aquel mar que nunca vimos” (llegiu l’article de Martí Rom del proppassat 19 de juliol, precisament el dia que feia exactament 88 anys del seu assassinat a mans dels colpistes i no pas el 25 de juliol, que posa al faristol posat per l’Ajuntament).
.
.
.
.