Ets aquí
Inici > General > Miró i Mont-roig > RESUM CENTRE MIRÓ 2016

RESUM CENTRE MIRÓ 2016

23-01-2017

Des del març de 2005 hem tingut 71.492 visitants. En aquest darrer 2016 han estat 6.300 les persones que ens han visitat (una mitjana d’unes 29 per dia).

Aquest any hem implementat al web del Centre Miró (www.centremiro.com) un comptador de visites. La mitjana de visites, des de molts diversos llocs del món, ha estat de 1.405 al mes.

Com venim fent des d’un inici, fa ja onze anys, cada mes lliurem als regidors de l’Ajuntament l’informe mensual del Centre Miró: detall de visitants, ingressos i despeses i resum de les activitats o fets relacionats amb la nostra activitat. Al final de cada any, també elaborem un extens dossier amb les informacions més rellevants que lliurem als regidors de l’Ajuntament.

També, com cada any, hem fet noves edicions dels fulletons, tant del Centre Miró com de l’itinerari “3MR: Mirar, Miró, Mont-roig” i de les guies del Centre. Totes aquestes informacions les tenim en sis idiomes: català, castellà, francès, anglès, alemany i rus.

Des ja fa set anys, continuem amb el mateix preu de les entrades: individual 3 €, grups 2,5, jubilats 2, i grups escolars 1,5 (els visitants del municipi no paguen). Això ens dóna els recursos econòmics, (més la venda a la botiga: samarretes del propi centre, DVDs dels documentals mironians, o el llibre “Joan Miró i Mont-roig: Pal de ballarí (1911-1929)”…), per a les edicions dels fulletons, el manteniment, les millores de l’exposició permanent, la producció de les exposicions temporals i d’altres activitats.

El Centre Miró, des del 2008, forma part del “Club de Turisme Cultural” de “l’Agència Catalana de Turisme” de la Generalitat. Vam ser els impulsors el 2009 de la “Ruta del paisatge dels genis”; aquesta proposta té el suport de la Diputació de Tarragona i està operativa des del 2012. El Centre Miró està adherit, des del 2006, a la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana.

El Centre Miró forma part del Patronat Mas Miró. El representant és Miquel Anguera, que assisteix regularment a les reunions que es fan.

Ens vàrem adherir a la proposta de celebrar, per primer cop, el Dia de l’Associacionisme Cultural (4 i 5 de juny). Proposaven fer unes jornades de portes obertes al voltant d’aquest dia.

Durant el 2016 han aparegut als mitjans de comunicació un total de 6 textos sobre el Centre Miró. Des del març de 2005 fins al desembre de 2016, fan un total de 172 articles, uns 14 per any.

Cal remarcar la projecció del documental “D’un roig encès: Miró i Mont-roig” (1979), de Martí Rom, en una important exposició (“Soli di note”) que s’ha fet sobre Joan Miró a Itàlia. Concretament a Villa Manin, a Passariano, prop d’Udine, la capital de la regió del Friül, al nord-est de Venècia

Al web hem continuat publicant-hi les “Notícies” més rellevants relacionades amb les activitats del Centre Miró. En total hi ha publicades 57 notícies des de desembre del 2010.

Per millorar la tasca de difusió i comunicació del Centre Miró, a més de la continuada actualització del web (que vam crear el 2005), el 2010 vam implementar la funció de les trameses de correu electrònic (“Newsletter”) sobre les informacions de les activitats i esdeveniments del Centre. Des d’aleshores s’han fet 72 trameses.

En el web del Centre Miró, a l’apartat “Textos mironians” hi ha els següents: “Reproducció vs original”, “Miró i el números”, “Picasso i Miró, G+G”, “Josep Royo / Joan Miró: els tapissos”, “Joaquim Gomis i Joan Miró”, “Portabella i Miró”, “El sol de palmes de Miró, i…”, “Mont-roig en les cartes de Joan Miró”, “Miró i el pessebre” i “Raimon, Miró i Mont-roig”, “Els tallers de Miró… Mont-roig i Palma de Mallorca”, “Joan Miro: del Pal de ballarí a l’Escala de l’evasió” i “Joan Miró pels pobles del Priorat i el Baix Camp”. Aquests textos, el llibre publicat “Joan Miró i Mont-roig: Pal de ballarí (1911-1929)” i els dos documentals “D’un roig encès: Miró i Mont-roig” (1979) i “Mont-roig: tornaveu mironià” (2002) són l’expressió del Centre Miró com un centre d’estudis sobre la relació de Miró i Mont-roig.

Durant el 2016 el Centre Miró ha exhibit les següents exposicions: “El còmic i Joan Miró”, un conjunt de treballs dels alumnes de l’Institut Antoni Ballester (del 2 de desembre de 2015 fins al 31 de gener del 2016). “5 Barraques de Mont-roig: Bé Cultural d’Interès Nacional” (del 3 de febrer al 6 de març). “Fotografies de Setmana Santa” de l’Associació d’Armats de Mont-roig (de l’11 de març al 10 d’abril). “Fotografies de núvols i estats del cel” d’ Elisabet Pallejà Vilagran (del 15 de d’abril al 15 de maig). “Miró i Mont-roig” (del 18 de maig al 28 d’agost). “Documentació i fotografies de l’Ermita Mare de Déu de la Roca” del Patronat Mare de Déu de la Roca (del 31 d’agost al 2 d’octubre). “Cors” de Beatriu Mar, amb motiu del “Dia mundial contra el càncer”, organitzada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament (del 7 d’octubre al 20 de novembre). “Fotografies amb motiu del Dia internacional contra la violència de gènere”, organitzada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament (del 25 de novembre al 4 de desembre) i “5 Barraques de Mont-roig: Bé Cultural d’Interès Nacional”, complementant el Pessebre “La pedra seca al Mont-roig del segle XIX” (del 7 de desembre al 29 de gener de 2017).

Dins del cicle d’activitats de tardor en família, organitzat des de l’Oficina Tècnica del “Paisatge dels Genis” (URV, Vila-seca), el Centre Miró ha participat en l’activitat “Petits Grans Genis”, d’igual manera que Horta de Sant Joan (Picasso), Reus (Gaudí) i El Vendrell (Pau Casals). Es va fer el diumenge 30 d’octubre, al matí, sota la denominació de  “Jocs mironians”. Els nens participants feien dos puzles (les reproduccions del tapís que hi ha a l’exposició permanent, “El llangardaix de les plomes d’or”, 1989, de Joan Miró i Josep Royo, i del quadre “L’été”, 1938). També feien el retallable “Cel infern”, una versió mironiana del joc tradicional dit dels “4 sabaters”; el “Marro, pixo, cago”, denominació mont-rogenca del “3 en ratlla”, amb l’ull i l’estrella mironianes. I, finalment, pintaven amb colors caretes de personatges dels quadres de Joan Miró. Foren una cinquantena de participants, famílies amb nens de 3 a 12 anys vingudes de Reus, Tarragona, Montblanc, Cambrils, Salou, Perafort, El Vendrell, Amposta, Mont-roig, Miami i Barcelona.

Com dèiem, aquest any hem fet el pessebre “La pedra seca al Mont-roig del segle XIX”. La inauguració, el dissabte 17 de desembre, la va presidir el Sr. Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona. Aquesta activitat ha tingut una important repercussió, tant per l’important nombre de visites com per la premsa: “Diari de Tarragona” del 13 de desembre, “El Punt Avui” del 25 de desembre, i el reportatge de Canal Reus del 23 de desembre.

Mont-roig és un poble agrícola, envoltat d’un entorn rural, on la pedra seca és un dels principals elements estructuradors del nostre paisatge, la qual cosa aporta valors estètics, històrics i ecològics. Les construccions de pedra seca són un dels elements etnològics que s’adapten millor al medi, marcant la fisonomia paisatgística del territori i convertint-les en un important valor patrimonial de gran potencialitat turística, ja que són veritables obres d’art de l’arquitectura popular.

En aquest pessebre, realitzat per membres de la junta del Centre Miró, s’hi poden veure reproduccions fetes amb pedres de les cinc barraques declarades BCIN. S’ha ambientat al camp de Mont-roig, concretament a les Terres Noves, el lloc on estan ubicades, reproduint escenes rurals del segle XIX, època en què es van bastir aquestes construccions. Les figures són pagesos realitzant les activitats habituals del dia a dia, veremant, esquerrant olives, anant al tros…. També s’ha recreat el món de la ramaderia, amb el pastor, el gos, les ovelles i una carrerada, el camí ramader per on transitaven els ramats.

El Grup Barracaire de Mont-roig és una secció del Centre Miró. Des del 2004 ha treballat en la recerca, catalogació i difusió del conjunt de barraques de pedra seca que hi ha a Mont-roig. En el moment actual hi ha catalogades 136 barraques en bon estat de conservació.

El 2010, des de Mont-roig, vam impulsar la creació de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional. L’Esther Bargalló n’és la vicepresidenta i Martí Rom el vocal d’enllaç amb les institucions (participa a l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya).

El 19 d’abril de 2016 el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publicava la resolució final declarant “Bé cultural d’interès nacional” (BCIN), en la categoria de Zona d’Interès Etnològic, cinc barraques de pedra seca de Mont-roig. Són les úniques construccions d’aquesta mena amb aquesta qualificació al Principat.

El dissabte 23 de gener, el GEPEC-EdC, l’AAVV “Muntanya Roja” i el Centre Miró-Grup Barracaire de Mont-roig del Camp, vam organitzar una jornada de restauració de la barraca del Pedrellà, una bonica construcció en pedra seca que es troba enmig d’un pinar dels Costers, a la vora d’un senderó que puja a la serra de la Pedrera. Un total de 21 voluntaris vinguts d’arreu de les comarques catalanes i fins i tot del País Valencià, sota la direcció de l’Albert Gavaldà, mestre marger, vam refer la barraca.

En el web (www.pedrasecamont-roig.com) hem continuat amb la publicació de “Notícies”. Durant el 2016 n’hem fet set de noves, sumant ja un total de 47.

Aquest any han estat nombroses les notícies a la premsa sobre les barraques de Mont-roig, degut a l’expedient de declaració BCIN. Podem remarcar, entre d’altres: “Diari de Tarragona” del 24 de març (“La vida entre murs de pedra seca”), “El Punt Avui” del 30 de maig, varis articles a la revista “Pedra seca”, i un extens article publicat a la revista “Etnologia” de la Generalitat (març 2016). A l’espai “Comarques” de TV3 del divendres 6 de maig, a l’apartat de Tarragona, va sortir un reportatge sobre les cinc barraques de pedra seca de Mont-roig declarades BCIN i Canal Reus TV també va emetre, el 4 de juliol, un reportatge sobre aquest tema al programa mensual “Mont-roig al dia”.

El 19 de setembre, en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, la regidoria de Cultura va organitzar una visita guiada a les 5 barraques declarades BCIN.

Des del 2005 hi ha hagut 31 notícies publicades a la premsa sobre les barraques de pedra seca de Mont-roig.

Aquest any 2016 s’ha impulsat des de Grècia i Xipre la candidatura per la declaració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, les construccions de pedra seca del Mediterrani. La Generalitat de Catalunya s’hi ha adherit. Donat que acabaven de declarar cinc barraques de Mont-roig BCIN, van demanar (a Martí Rom) coordinar l’elaboració del dossier de Catalunya. S’han fet gestions per obtenir cartes de suport d’institucions i entitats relacionades amb el tema. Aquest treball s’ha de presentar durant el 2017, tot esperant que hi hagi una possible decisió el 2018. Si això s’acompleix, Mont-roig, amb el seu nou BCIN (ara en tenim tres) serà l’únic poble de Catalunya amb aquest nivell de protecció i valoració en el context de la pedra seca.

20170123 Resum Centre Miró 2016

Top